original photoУ Львові - перший підтверджений випадок захворювання на коронавірус COVID-19. Зараженим виявився 59-річний мешканець Львова. Про це повідомив у своєму офіційному Телеграмі мер Львова Андрій Садовий із посиланням на інформацію від головного лікаря інфекційної лікарні Львова Сергія Федоренка.

13 березня хворий чоловік повернувся з Німеччини.

"Позитивний результат захворювання підтвердили дві приватні лабораторії у Львові і Києві. Матеріали відправлені в Центр громадського здоров‘я України.

Хворого госпіталізують в інфекційній лікарні. Інформація передана правоохоронних органам для подальшого реагування", - сказано у повідомленні.

Натомість у Львівській ОДА кажуть, що пацієнт ніби-то вже одужав.

"Пацієнт вже одужав. Аналізи забирали 13 березня і отримали позитивний результат. На сьогоднішній день пацієнт без симптомів. У дружини аналіз показав відсутність коронавірусу. Повторні аналізи у пацієнта вяли і відправили в Київ. Чоловік був переведений на домашній карантин. Він чекав результатів, адже в нього не було симптомів. Хворий сам прийшов з цим результатом в інфекційну лікарню. Він вже здоровий, переніс хворобу", - заявив в.о. директора департаменту охорони здоровя Андрій Васько.

Також у коментарі журналістам уточнили, що цей чоловік медик.

Після цього Андрій Садовий уточнив:

"Окремо хочу підкреслити відповідальність людини, про яку мова. Повертаючись з Німеччини чоловік (сам є лікарем) усвідомлював, що є в групі ризику - 1961 р.н. Відтак, у перший ж день після повернення здав аналізи в приватну лабораторію. Весь час намагався бути в максимальній самоізоляції. Після отримання позитивних результатів одразу звернувся до інфекційної лікарні. Станом на сьогодні почувається добре, жодних клінічних проявів хвороби немає, але перебуватиме й надалі під контролем", - додав мер Львова.

О  20 годині інформацію підтвердили у МОЗ.

"Лабораторно підтверджено COVID-19 у пацієнта 1960 року народження, який протягом останніх 14 днів повернувся з Німеччини. Пацієнт ізольований, йому надається лікування", - йдеться у дописі на офіційній сторінці МОЗ у Фейсбуку.

0459984309556Натомість у офіційному Фейсбуку Садового вказана інша дата народження хворого - 1961 рік. Форпост очікує детальніших пояснень від офіційних джерел. Інформація оновлюється.

Оновлено: о 21 год у Львівській ОДА назвали пацієнта "ймовірно інфікованим" та уточнили, що чоловіку 59 років.

"Приватною лабораторією підтверджено COVID-19 у 59-річного пацієнта , який повернувся з Німеччини, 13 березня. Після повернення, консультації інфекціоніста перебував на самоізоляції - карантині разом з дружиною", - йдеться у заяві ЛОДА.

"З першого дня самоізоляції він не контактував ні з ким", - наголосив в.о. директора департаменту охорони здоров’я Львівської ОДА Андрій Васько.

Подружжя здало аналізи у приватну лабораторію. Відтак, у чоловіка позитивний аналіз, у дружини - негативний.

"Сьогодні до нас звернувся на консультацію пацієнт, який повідомив, що у нього позитивний аналіз на коронавірус, що він робив у приватній лабораторії", - додав Андрій Васько.

Зараз стан пацієнта задовільний, у нього немає ознак захворювання. Він не потребує госпіталізації у стаціонар Львівської обласної інфекційної лікарні як і не потребує амбулаторного медикаментозного лікування.

За словами Андрія Васька, у чоловіка повторно взяли аналіз для підтвердження чи спростування результатів референс-лабораторією МОЗ.

"Він здав аналіз при відсутності симптомів. Всі особи, які повертаються з-за кордону два тижні повинні перебувати на каратнині вдома", - повідомляє керівник департаменту.

Щодо лабораторії. Як зазначає Андрій Васько, такі заклади зобов’язані повідомляти департамент охорони здоров’я про позитивні результати аналізу на будь-яку небезпечну хворобу.

"Лабораторії прийшло підтвердження позитивного на коронавірусу і вони одразу повідомили нас про це", - додав він.

Нагадаємо, наразі в Україні 27 випадків інфікування на коронавірус, 3 з них - летальні.