Фахівці апарату Західного офісу Держаудитслужби провели ревізію фінансово-господарської діяльності Львівського міського комунального підприємства «Львівтеплоенерго» і встановили фінансові порушення, що призвели до втрат 6,8 млн грн. Серед них – незаконні видатки на 5,1 млн грн, недоотримання фінансових ресурсів на 1,7 млн грн. Про це інформує прес-служба Західного офісу Держаудитслужб.

Зокрема, аудитори встановили, що підприємство завищувало свої потреби у бюджетних коштах і зайво отримало з бюджету понад 3,9 млн грн через те, що під час розрахунку обсягу заборгованості з різниці в тарифах на теплову енергію для населення, що виникла через невідповідність тарифів, затверджених органами влади, видаткам, здійсненим ЛМКП «Львівтеплоенерго» на виробництво та постачання цієї теплової енергії, на підприємстві неправильно здійснено розподіл адміністративних витрат. Також підприємство не зменшувало вартості наданих послуг теплопостачання на вартість зворотних відходів (брухту, матеріалів, обладнання), отриманих при реконструкції та ремонті тепломереж.

Крім того, виявлено цілу низку фінансових порушень, що призвели до втрат фінансових ресурсів підприємства: п’ятьом керівним працівникам ЛМКП «Львівтеплоенерго» безпідставно видано позики на 624 тис. грн; зайво витрачено 243 тис. грн через завищення обсягу чи вартості виконаних робіт з реконструкції тепломереж та котелень; за кошти підприємства у помешканнях сторонніх фізичних осіб встановлено індивідуальне опалення вартістю понад 204 тис. грн тощо.

Також підприємство не переказувало до міського бюджету визначену законом частку коштів, що надходили від оренди нерухомого майна. Як наслідок, до міського бюджету не надійшло 702 тис. грн.

Ще аудитори виявили списану в січні 2015 року дебіторську заборгованість за послуги з теплопостачання, для стягнення якої підприємство навіть не звернулося до суду, через що недоотримало понад 271 тис. грн доходів. 

Порушуючи законодавчі вимоги щодо розподілу коштів, які надходять на поточні рахунки для проведення розрахунків із постачальником природного газу, кошти, що надійшли до підприємства у жовтні 2016 року як погашення заборгованості за спожиту теплову енергію, було скеровано на поточний рахунок, а не на рахунок зі спеціальним режимом використання. Як наслідок,  підприємство витратило їх на власні потреби, а НАК «Нафтогаз України» недоотримало 715 тис. грн оплати за спожитий  газ.

Матеріали ревізії передано Управлінню захисту економіки у Львівській області Департаменту захисту економіки Національної поліції України.