pulitcerovskaa premiaЦьогорічну Пулітцерівську премію за документальне фото виборов австралійський фотограф з українським корінням Данило Берегулак.

Нагороду він отримав за висвітлення тисяч нерозкритих убивств на Філіппінах, внаслідок політики фізичних розправ президента Дутерте з причетними до наркоторгівлі, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

Австралійський фотограф, який працює у жанрі екстремальної фотографії, отримав другу премію найпрестижнішої журналістської нагороди за репортаж про неймовірно жорстоку кампанію на Філіппінах, яку розпочала місцева влада проти торгівлі наркотиками. Впродовж 35 днів він зняв 57 вбивств наркозалежних людей та наркодилерів, вчинених філіпінцями у формі самосуду, фактично ініційованого чинним президентом країни Родріго Дутерте.

Це не перша висока нагорода Данила - у 2015 році він вже отримав Пулітцера за висвітлення гуманітарної кризи в Африці під час сплеску епідемії еболи, внаслідок якої загинуло понад 10 тисяч осіб.

Австралійський фотограф народився в родині українських емігрантів у Сіднеї. І його родина і сам Данило, який був членом Пласту, завжди брали активну участь у житті української спільноти Австралії.

Разом з тим Пулітцерівську премію в номінації "Висвітлення міжнародних тем" отримали журналісти видання The New York Times за тексти про Росію. Про це повідомляється на офіційному сайті премії, пише DW.com.

Журналісти видання писали про спроби президента РФ Володимира Путіна розширити російський вплив за кордоном, "розкриваючи такі методи, як вбивство, переслідування в Інтернеті і поширення компроматів щодо опонентів". До переліку відзначених журі робіт увійшли матеріали про "армію російських тролів", вигоду Москви від викриттів Wikileaks, російські кібератаки на американських демократів і інші статті.

У номінації "Роз'яснювальна журналістика" Пулітцерівської премії удостоєні журналісти Міжнародного консорціуму журналістських розслідувань (ICIJ), які вивчали "панамські досьє".

Пулітцерівську премію в головній номінації - "Служіння суспільству" - отримали журналісти The New York Daily News і ProPublica, які писали про виселення представників меншин, що живуть за межею бідності, з державного житла в Нью-Йорку.

Пулітцерівська премія - одна з найпрестижніших в США і в світі нагород в галузі журналістики. Вона вручається щорічно з 1917 року за публікацію в будь-якому американському виданні.