yn73 комунальних приміщення Львівська міська рада передала в приватні руки в минулому році. Ціна квадратного метра в центрі міста стартувала від 70 доларів.

"Це рішення міської ради, яке не заветоване міським головою,... 72 об'єкти, які були відчужені міською радаою без аукціону, шляхом викупу за дуже низькою ціною" - сказав Володимир Гірняк, заступник голови Львівської обласної ради, пишуть "Подробности".

Як приклад - універмаг на Площі Ринок. Будівля знаходилася у власності міської та обласної рад. 5 років тому свою частину міськрада продала приватникам за фантастичною ціною 3 тисячі гривень за квадратний метр.

«Ми універмаг насправді прийняли як орендарі в досить поганому стані, інвестували туди багато грошей. Є ризик того, що ми втратимо цей контракт через те, що це приміщення буде виставлено на аукціон і хтось інший купить, то ми точно на таких же умовах готові брати участь в цьому аукціоні чому ж ні? " - сказав Юрій Назарук, приватний підприємець.

Продавати майже дарма свою частину в облраді не погодилися.

"Місто продало трохи більше ніж за 6 млн гривень, я думаю ну не менше 50 - 60 млн гривень ми продамо, хоча площа фактично та ж" - сказав Володимир Гірняк, заступник голови Львівської обласної ради.

Йдеться також про вулицю Мартовича. Теж центр. За приміщення в цьому будинку власник виклав менше 5 тисяч доларів. Сума небувала для такого престижного району. Активісти в "ріелтерському бізнесі" місцевих чиновників без зусиль розглянули корупційні схеми.

"У кожному комунальному приміщенні, яке є продано, є його доля, звичайно я говорю про Андрія Івановича Садового. Продаж приміщень це ніяка не політика, це просто бізнес і торгівля комунальним майном це просто бізнес, ніякої турботи про господарку немає й мови", - сказав Олег Радик, громадський активіст.

Чому ж комунальні приміщення міські чиновники продають без аукціону? Відповідь на це питання вдалося отримати лише з третьої спроби.

«Чому не було проведено аукціону - так як орендар має право на викуп, тому Львівська міська рада вирішила, що дані не житлові приміщення підлягають викупу, а чим керувалися? У нас концепція, Львівської міської ради, полягає в тому, щоб всі нежитлові приміщення були продані, які є ліквідними і які є привабливими", - сказала Світлана Рубель, начальник юридичного відділення управління комунальної власності Львівської міської ради.

На публічні торги львівські чиновники виставили в минулому році лише 11 об'єктів. Всі інші продали без конкурсу.