8sinagogaУ середу, 12 квітня, відбулося засідання Комітету з питань культури і духовності Верховної Ради України. Першим питанням порядку денного стало обговорення законопроекту 1553 про внесення змін до ЗУ "Про охорону культурної спадщини". Обговорили поправки до законопроекту, які подав Юрій Шухевич. Також їх співавторами виступили представники Львівщини юристи Тетяна Могінська, Руслана Шумелда та Директор представництва американського об’єднання для євреїв колишнього Радянського Союзу Мейлах Шейхет. Про це на своїй сторінці у Фейсбук повідомила Тетяна Могінська.

«Вчора на Комітеті дійшли згоди, що законопроект 1553 буде допрацьовано за нашою участю. Основними нашими вимогами були: виключення можливості нового будівництва на території пам’яток взагалі , чітке визначення понять пам’ятки Світової Спадщини, буферної зони, умови та порядок встановлення буферних зон. Ми з'ясували, що за рекомендацією місії ЮНЕСКО, що відбулась кілька тижнів тому, ДІАЗ повинен існувати та обов'язки щодо охорони і збереження Державних історико-архітектурних заповідників мають бути покладені на ДІАЗ, як повноважний державний орган. Викладені обставини стали підставою для відкладення розгляду законопроекту 1553. Друзі, вітаємо! Сподіваємось, що співавтори законопроекту 1553 дотримаються свого слова!», - написала Тетяна Могінська.

Нагадаємо, проект Закону про внесення змін до Закону України "Про охорону культурної спадщини" (щодо збереження пам'яток культурної спадщини, внесених до Списку всесвітньої спадщини Організації Об'єднаних Націй з питань освіти, науки і культури (ЮНЕСКО) під номером 1553 був зареєстрований у Верховній Раді ще грудні 2014 року. Торік у березні його було прийнято за основу і направлено на підготовку до другого читання.