1 1Альфа-Банк Україна звернувся з офіційною заявою щодо розміщення реклами банку в м. Київ із зображеннями Гіві, Мотороли та Мозгового.

«Альфа-Банк Україна не має жодного відношення до розміщення реклами із зображеннями бойовиків ОРДЛО і різко засуджує брудні провокації, до яких вдаються невстановлені особи у спробі підірвати довіру до міжнародного банку в Україні. Альфа-Банк одним з перших міжнародних банків припинив роботу на окупованих територіях у повній відповідності до законодавства України: як у Криму, так і в Донбасі. Якщо метою авторів провокації було створити видимість зв'язку банку з окупантами Донбасу, то це смішно: основним акціонером банку є львів'янин Михайло Фрідман, який має громадянство Ізраїлю і проживає в Лондоні, а 9,9% акцій холдингу АВНН – кінцевого бенефіціара українського Альфа-Банку Україна з штаб-квартирою в Люксембурзі – належать італійському фінансовому гігантові UniCredit», - йдеться у заяві.

У Альфа-Банку жаліються, що їм вже кілька місяців доводиться тримати відповідь за необґрунтовані звинувачення у тому, що банк є російським: «Ми – українські співробітники українського банку з міжнародним корінням – закликаємо до раціонального патріотизму, коли слова популістів не підміняють собою реальні факти: допомога у відновленні економіки, реальне кредитування, забезпечення 5-ти тисяч наших співвітчизників стабільною роботою і ціла низка соціально-культурних проектів, спрямованих на розвиток України, її економіки і підняття її іміджу в міжнародному співтоваристві».

Також повідомляється, що юридичний підрозділ Альфа-Банку Україна вже розпочав роботу з недобросовісними рекламними операторами, які порушують цілу низку законів України, розміщуючи рекламні зображення, що дискредитують банк та наводять неправдиву інформацію.

Водночас, голова ГО "Економічний бойкотний рух" Олег Радик не бачить нічого героїчного у цій заяві. «Не бачу геройства у визнанні Альфа-банком окупації частини Донбасу і Криму. Суб’єкти підприємницької діяльності, які діють в Україні це мають визнавати». Також громадський активіст висловив побоювання, що  «міжнародний» російський банк реагуватиме територіально, коли російська філія визнаватиме Крим російським, а українська – Українським».

«Але я як оптиміст напередодні Світлого Празника Пасхи, вітаю такий крок колишнього львів'янина Фрідмана. Є надія, що цей поступ приведе його в Гаагу, де він колись дасть свідчення проти Путіна», - додав Олег Радик.