ATOКабінет Міністрів України має внести зміни до чинного порядку виплати грошової компенсації за належне для отримання житло особам, які захищали незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України, а також членам їхніх сімей, з метою належного соціального захисту родин загиблих волонтерів. Про це йдеться у запиті народного депутата України, голови політради «Українського об’єднання патріотів – УКРОП» Тараса Батенка на ім’я міністра оборони Степана Полторака та прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана. Запит оголосили під час пленарного засідання парламенту 14 квітня.

Представник УКРОПу пропонує передбачити, що член сім’ї загиблого волонтера для отримання відшкодування має подати довідку зі штабу Антитерористичного центру при Службі безпеки України про залучення особи до проведення антитерористичної операції. Натомість чинний порядок вимагає подачі довідки встановленого зразка про безпосередню участь загиблого або особи з інвалідністю в антитерористичній операції.

Однак чимало осіб не можуть надати таку довідку, оскільки загиблі волонтери не були включені до жодного з військових формувань, утворених відповідно до законів України. У зв’язку з цим комісія, яка розглядає заяви членів сімей загиблих волонтерів, не має правових підстав прийняти позитивне рішення щодо виплати грошової компенсації.

«Внесення таких змін створить можливість належного соціального захисту родин загиблих волонтерів», – зазначено в запиті.

Нагадаємо, право на одержання грошової компенсації мають члени сімей загиблих (смерть яких пов’язана з безпосередньою участю в антитерористичній операції), котрі перебувають на квартирному обліку.