skopГвардійці вирішили передати ікону Божої Матері Дебальцівської до храму Різдва Христового у Тернополі, який за кілька століть пережив не одну війну. Донедавна вона була оберегом військової частини МВС України 3002, що дислокується в Тернополі. Про це пише «Голос України».

Автором унікальної ікони український мистецтвознавець, художник, іконописець Лев Скоп із Львівщини. Художник згадує: "Після виходу з Дебальцівського котла подзвонив Костик Магльона (Костянтин Магльона -- офіцер Національної гвардії. -- Ред.), розповів про пережите і запитав, чи можу написати Богоматір Дебальцівську? Звісно, можу. Одразу відчув, "побачив": усе навкруги чорне, розбите, знищене -- бо війна... А посеред того Вона стоїть -- трохи сумна, але добра, усміхнена. Знає, що та земля повернеться додому, в Україну, відродиться!"  

Богородиця Дебальцівська свідомо написана в наївному стилі. Через те здається, що вона створена в пеклі бою, де не до академічного живопису. Костянтин Магльона згадує: коли вони виходили з оточення, то в бійців було враження, що їх оберігає якась невидима сила: під кулями, снарядами вони таки зуміли вийти з котла. Втрат у їхній частині майже не було. Тоді й попросили іконописця, щоб зобразив Богородицю, яка накрила хлопців свої омофором.

«30 березня став днем великого духовного піднесення, бо майор Анатолій Матвіїв та капітан Костянтин Магльона від імені командування частини подарували нашій церкві святиню -- Дебальцівську Богородицю, яку ми розмістимо посередині храму, щоб кожен мав змогу поклонитися їй і помолитися за мир у нашій Державі», - прокоментував дарунок від АТОвців настоятель храму Різдва Христового, отець Анатолій Залізницький, капелан національних гвардійців.

1492173091 ikona 3