Вже у травні адміністративне приміщення музею народної архітектури та побуту ім. Климентія Шептицького повністю звільнять, щоб запросити команду реставраторів для відновлення унікальних фресок початку 20 століття. Про це інформує "Правда тут". 

На мурах адміністративного корпусу музею народної архітектури та побуту у Львові реставратори віднайшли унікальні фрески початку 20 століття. Раніше там була каплиця, у якій ченці-студити вчилися живопису вапняними фарбами. Та з приходом радянської влади витвір мистецтва намагалися надійно приховати, тож стіни зафарбували. І тільки через 80 років реставратори натрапили на фрагменти автентичного живопису. 

17991783 1526679154029812 1915566599670654443 n

Фото: о. Юстин Бойко

Раніше ця будівля належала Свято-Іванівській Лаврі, яку заснував Андрей Шептицький у 1927 році. Це був монастир і каплиця ченців-студитів. Саме тут монахи вчили молодь іконопису. Минуло майже 80 років. І тільки тепер знайшли унікальну фреску, намальовану учнями цієї студитської іконописної школи.

Ірина Гірна, художник-реставратор переконана, «ця фреска засвідчує, наскільки фахово тут викладали».

У 1948 році монастир захопила радянська влада. Кількох ченців ув’язнили, та дехто зумів втекти. Один з монахів встиг передати парафіянці іконку та наказав сховати і зберегти. Лише нещодавно діти цієї прихожанки віддали образок до Лаври. Як виявилося, це був ескіз до композиції, намальованої на стіні.

«Перед нами є цей обов’язок – відродити історичну правду, історичну справедливість», - зауважив отець Юстин Бойко.

Реставратори Унівського студійського монастиря відкрили кілька фрагментів фрески. Роботи по відновленню тривають вже півтора роки. На фресці є три нашарування фарби та грубе переґрунтування. Наразі майстри виконують лише перший етап робіт, так зване відкриття. Наступним етапом буде зняття забруднень. І вже після цього буде естетична реставрація.

З 1 травня приміщення повністю звільнять і до реставрації обіцяють залучити цілу команду реставраторів. «Тут можна буде молитися. І також це буде оформлено як ще один сакральний об’єкт музею народної архітектури та побуту ім. Климентія Шептицького», - розповідає о. Юстин Бойко.

Як інформує видання, одночасно із цією фрескою реставратор також розчищає інші стіни і вже натрапила на інший живопис. Священик і реставратор переконані, що це приміщення приховує ще чимало таємниць.