arena lviv22«Ми балансуємо на межі самоокупності. Вийти повністю на беззбитковість дуже важко. В нас є невеличка підтримка від держави, але цих коштів не вистачає на те, щоб повністю покрити комунальні послуги», розповів Львівському порталу в.о. директора стадіону Євген Болкун.

"Комунальні послуги забирають у нас десь 60-70% бюджету. Якщо стадіон і не проводить ніяких заходів, то інженерні мережі все одно мусять працювати. Лише на електроенергію у нас йде 300 тис. грн в місяць. Більше того, за грудень, коли підсвічували поле стадіону «штучним сонцем», заплатили 980 тис. грн, і ще 600 тис. грн – за теплопостачання. Загалом за рік ми витрачаємо десь 9 млн грн на енергоносії. На самоокупність вийти дуже важко", - говорить Євген Болкун.

До речі, за його словами, близько 60% доходу стадіон отримує з нефутбольних подій.

Стадіон досі не введений в експлуатацію повністю. «Друга черга включає трансформаторну підстанцію на 20 МВт, яка знаходиться за кільцевою дорогою, і деякі мережі, частина з яких вже прокладена, але не введена в експлуатацію.

Ми постійно пишемо листи у Міністерство молоді та спорту, зустрічаємося в Кабміні та просимо, щоби це таки довели до кінця. Але це не від нас залежить, оскільки ми лише експлуатуємо стадіон. Замовник – «Західінфрапроект», генпідрядник – «Альтком», вони би і мали це доробити і передати нам в експлуатацію.

Трансформаторна підстанція є дуже важливою для стадіону, бо це альтернативне джерело живлення. Зараз ми маємо електроенергію, яка йде через кабель, що був проведений під час будівництва. Там вже п’ять муфт, були розриви, це все є небезпечним. Ми маємо дизель-генератор, але на ньому довго не попрацюєш, максимум, добу.

Станом на 2013 рік завершення другої черги оцінювали у 300 млн грн. Але, я переконаний, що перш, ніж щось робити, треба провести будівельний аудит. Можливо, ця сума і стане меншою. Ми таку пропозицію подали у Міністерство. Думаю, що певний процес вже йде.

Хоча це питання постійно періодично активізується і затихає. Спорт і такі споруди  фінансуються по залишковому принципу, у держави є важливіші питання, які потребують коштів», - зазначає Євген Болкун.

За його словами, також по «Арені» «вдарило» економічно те, що звідси пішов «Шахтар».

"Звичайно, нам стало важче у фінансовому плані. Але, як бачите, «Арена Львів» живе. Поки що даємо собі раду, в нас більше розв’язані руки, можемо планувати собі інші заходи. Бо, як відомо, за день до матчу, безпосередньо у цей день, і у день після гри на стадіоні не можна проводити ніяких заходів.

Можливо, це не у повній мірі відповідає тій ціні, яку платив нам «Шахтар», але, думаю, на 80% ми вже заповнили їхню відсутність», - розповів Болкун.

«Арена Львів» є державним підприємством, стадіоном керує Міністерство молоді та спорту. «Якщо би місто схотіло взяти під свою опіку стадіон, то держава би не перечила. Я спілкувався на цю тему з представниками Міністерства, і вони не мають нічого проти того, щоб віддати його у комунальну власність. Думаю, місто зараз більш спроможне допомагати фінансово стадіону", - розповів посадовець.