kogemyaka afisha1Лише цього року за підтримки Державного агенства України з питань кіно буде створено близько десяти українських фільмів, у тому числі і на військову тематику. Наші стрічки нічим не поступаються європейським. Однак проблема у тому, що глядач не звик до вітчизняного кінопродукту.

Про це в ефірі інформаційного проекту «Перші про головне. Коментарі» на телеканалі ZIK розповів Голова Державного агентства України з питань кіно  Пилип Іллєнко.

Раніше один український фільм можна було знімати більше п’яти років. Та зараз, завдяки зростанню державної підтримки, ця тенденція відходить в минуле.

«Не лише зростає сума виплат, а й надають їх без затримок. Раніше значну кількість форс-мажорів створювало те, що держава давала гроші не тоді, коли було потрібно, а коли вони у неї були. А кіно – це сезонна історія. Якщо ти зупинив процес, відновити його вже надзвичайно важко», –  розповів Іллєнко.

Та зараз кінематограф уже не відчуває таких значних проблем. Навіть більшість фільмів, які потрапили на цей «переломний період» уже завершені.

«Цього року, лише за підтримки Держкіно, буде створено близько десяти повнометражних фільмів, які продемонструють нового українського героя. Сподіваюсь він сподобається глядачам», – розповів Іллєнко.

До того ж українські стрічки можуть конкурувати із закордонними, адже не поступаються якістю. Це продемонстрував мультфільм «Микита Кожум’яка», прем’єра якого відбулась минулого року. Та все ж існує проблема, не пов’язана із якістю кіно – аудиторія відвикла від вітчизняних фільмів.

«Протягом багатьох років українських стрічок не було у прокаті. Тож є нюанси, пов’язані із виходом продукту на ринок. На справді – це виклики, на які можна дати гідну відповідь. Тож сподіваюсь, із кожним роком наших прем’єр виходитиме все більше і вони не ставатимуть таким здивуванням для глядача», – зауважив експерт.

Окрім того, за підтримки Держкіно, почали знімати досить багато фільмів на військову тематику.

«Розпочалась робота над фільмом «Позивний «Бандерас», також завершуються зйомки «Кіборгів» Ахтема Сейтаблаєва. У виробництві ще багато інших стрічок на цю тему – як документальних, так і ігрових. Про таке знімати складно, у тому числі через те, що події досі тривають, тож, часом, важко знайти правильне художнє висловлювання. Та про це потрібно говорити і, особливо, розповідати світові, що відбувається. Адже багато хто або намагається закритись від цього стіною, або взагалі стає жертвою російської пропаганди, яка надзвичайно активно працює і у Європі», – підкреслив Пилип Іллєнко.