1234510Президент України Володимир Зеленський просить Верховну Раду розглянути законопроект про подвійне громадянство (№2590). Про це заявив перший заступник голови Верховної ради Руслан Стефанчук, пишуть Факти.

"Ініціатива президента об’єднати 65 мільйонів українців знаходить своє втілення частково у цьому законопроекті.

Він напрацьовувався разом зі Світовим конгресом українців діаспорськими організаціями. Президент України підтримує пропозицію розглянути найближчим часом цей законопроект", – підкреслив Стефанчук.

Нагадаємо, Зеленський подав законопроект про подвійне громадянство ще у грудні 2019 року.  Зокрема, проєкт закону пропонує, що подання декларації про відмову від іноземного громадянства буде достатньо для набуття громадянства України особам: які служили (служать) у ЗСУ, допомагали у забезпеченні нацбезпеки та оборони; які є громадянами держави-агресора або держави-окупанта та зазнали у своїй країні переслідувань; які претендують на державну службу, на службу в органах місцевого самоврядування, на службу у правоохоронних органах тощо.

Також президент пропонує: розширити коло осіб, які мають підстави для набуття громадянства України за територіальним походженням; скоротити перелік незалежних від особи причин неотримання документа про припинення іноземного громадянства; переглянути підстави для втрати громадянства України тощо.