lviv2Британська газета The Guardian опублікувала статтю про те, як чудове і прогресивне місто Львів зі славною історією перетворилось на зовсім інше місце - завалене купами сміття.

У статті пояснюється, що протягом декількох місяців Львів щосили намагався вибратись із сміттєвої кризи: "правильно розпорядитися сотнями тонн відходів, які він виробляв щодня", у той час як перевізники зіштовхнулись із обмеженим доступом до звалищ в області.

В результаті, пише Гардіан, гори сміття проросли в мікрорайонах і дворах по місту, де мешкає близько 750 000 людей. У статті також зазначається, що близько третини місць збору відходів Львова переповнені, часто ці відходи заповнюють тротуари - і люди турбуються про те, що ж станеться в найближчі місяці, коли температура підвищиться.

Тим не менше, пише газета, сміттєва криза, яка тривала кілька місяців, схоже, наближається до кінця, завдяки недавно підписаній угоді між органами місцевого самврядування про розподіл львівського сміття. При цьому газета згадує, що місцеві активісти з деяких громад блокували прийом сміття зі Львова.

У матеріалі наголошується, що в Україні, колишній радянській республіці, політика втрутилась у господарську проблему. "Проблема відходів стала політичним футболом", при якій мер міста Андрій Садовий "наплакався" про сміттєву «блокаду» нібито організовану центральною владою. Далі розпловідається про протистояння між політичними силами щодо згаданої проблеми.

Якою б не була правда, пише Гардіан, львівська сміттєва криза захопила увагу країни і політика створила новий виклик для міста, яке позиціонує себе як прогресивне. Разом з тим треба розуміти, що сміття є національною проблемою України, зазначається у статті.

"Хронічне недофінансування як з державного бюджету, так і з боку інвесторів призвело до відсутності ефективної стратегії поводження з побутовими відходами".

Закінчується стаття словами, що ситуація зі сміттям не вирішиться в Україні, поки чиновники не стануть відповідальними за ситуацію із відходами у державі.