Прес-служба прокуратури Львівської області

grybovychiПрокуратура Львівської області скерувала до суду обвинувальний акт у кримінальному провадженні за фактом обвалу схилу на Львівському міському полігоні твердих побутових відходів.

У цьому провадженні трьом посадовцям керівного складу ЛКП «Збиранка» повідомлено про підозру у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ст. 236, ч.2 367 КК України, а саме у порушенні правил екологічної безпеки під час експлуатації споруд, яке призвело до загибелі людей, та у службовій недбалості, що спричинила тяжкі наслідки.

Доведено, що складування відходів на вказаному сміттєзвалищі проводилось без затвердженого проекту, а посадові особи комунального підприємства не вживали відповідних інженерних заходів для забезпечення стійкості полігону як споруди, належного ущільнення та перешарування ізолювальним матеріалом складених відходів.

Вищевказані факти підтверджено висновками проведеної комплексної судової інженерно-еколого-геодезичної експертизи. Більше того, експерт підтвердив, що порушення у роботі підозрюваних посадових осіб мають причинний зв’язок із зсувом відходів на полігоні.

Нагадаємо, що в жовтні поточного року досудове розслідування у вказаному кримінальному провадженні було завершено, а посадовим особам ЛКП «Збиранка» надано доступ для ознайомлення з матеріалами кримінального провадження.

Згідно з чинним законодавством, за скоєння вказаних кримінальних правопорушень передбачено покарання у виді позбавлення волі на строк до 10 років з позбавленням права обіймати певні посади на строк до 3 років.

Крім того, продовжується досудове розслідування у кримінальному провадженні стосовно виконувача обов’язків начальника відповідного департаменту Львівської міської, якому також оголошено підозру за ч.2 ст.367 КК України (службова недбалість, що спричинила тяжкі наслідки).

Наразі ще триває розслідування за фактом порушення правил техніки безпеки під час виконання робіт з підвищеною небезпекою за ч.2 ст. 272 КК України.