1 0 лава3
Фото: Ботанічний сад ЛНУ ім.І.Франка
У ботанічному саду Львівського національного університету імені Івана Франка розквітла лаванда.

Про це повідомили на сторінці саду у мережі "Фейсбук".

1 0 лава4

"Душа Провансу" полонила Сад, наповнивши його вишуканими південними ароматами та фіолетовою загравою призахідного Сонця, що потопає на грані моря і небес… Саме так цвіте ЛАВАНДА – символ півдня Франції та улюблениця парфумерів усього світу.
Рослина надзвичайно декоративна і, завдяки значному вмісту ефірних олій, з античних часів має широке практичне застосування. В минулому воно було більш різноманітним, а сама лаванда вважалася справжнім подарунком богів для людства", – йдеться у дописі.

У саду розповідають, що наукова назва рослини походить від латинського слова "lavare", що означає "мити", "купати". Зокрема, древні греки та римляни застосовували лаванду як незамінний додаток до купелі та трав’яних ванн із антибактеріальними властивостями.

1 0 лава1

У Стародавньому Єгипті вона використовувалась як парфум і була інгредієнтом фіміаму та бальзамів для муміфікації. Серед інших напрямків історичного використання лаванди чільне місце посідають виготовлення ароматних приправ, ліків, фарб, лаків, а також антимоскітних та інсектицидних засобів.

"Стійкий насичений аромат лаванди заспокійливо діє на левів та тигрів, тому в старі часи рослина була засобом для їхнього приручення. Великі ж художники минулого, як, наприклад, Пітер Пауль Рубенс, використовували її в якості поліпшувача кольору фарб у своїх картинах", – йдеться у повідомленні.

1 0 лава2