gffgfghjkАстронавти Роберт Бенкен і Дуглас Герлі, яких два місяці тому відправили на Міжнародну космічну станцію на кораблі SpaceX Crew Dragon, повернулися на Землю. Про це повідомляє ВВС Україна.

Капсула з астронавтами приводнилася у Мексиканській затоці поблизу Флориди. Вона торкнулася води в запланований час о 21:45 за Києвом.

 113702064 crewdragonПісля посадки Герлі сказав: "Для нас це велика честь", але після цього почалися радіоперешкоди, і остання частина його фрази в ефір не потрапила.

Капсула з астронавтами спустилася на воду на чотирьох парашутах. Капсулу мають підняти на рятувальний човен, після чого астронавти зможуть із неї вибратися. Їх спочатку перевірять лікарі, після чого гелікоптер доправить їх на землю.

 112516446 49927519643 435b158324 kВідправка Crew Dragon до МКС відбулася 30 травня - вона стала першим в історії пілотованим польотом людини в космос на приватному космічному кораблі. Вже через 19 годин після запуску астронавти досягли станції.

Повернення астронавтів на Землю, фактично, стало останнім етапом випробуванням Crew Dragon, який довів, що корабель є надійним та безпечним для використання.

Упродовж двох місяців, які Роберт Бенкен і Дуглас Герлі провели на Міжнародній космічній станції, вони переважно займалися її технічним обслуговуванням.

e430f779f7ff81de0e5b4c4f5e316672Приміром, Бенкен, який має великий досвід виходів у відкритий космос, заміняв зовні станції нікель-водневі акумуляторні батареї на нові літій-іонні.

Але головною метою місії астронавтів, звісно, було саме випробування надійності Crew Dragon і його готовності до майбутніх польотів - зокрема тестування його маневреності та роботи автоматичної системи стикування з МКС.

Вже перебуваючи на Міжнародній космічній станції вони також щоденно перевіряли роботу бортових систем Crew Dragon.

Окрім того, Бенкен і Герлі в реальних умовах випробовували зручність та функціональність нових скафандрів, розроблених SpaceX.

У NASA розповідали, що в разі успіху першого пілотованого польоту Crew Dragon, наступний планується здійснити вже восени цього року.

До екіпажу, як очікується, входитимуть вже не двоє, а четверо астронавтів - американці Майкл Хопкінс, Віктор Гловер, Шенон Вокер, а також японець Соїті Ногучі.

Про точну дату цього польоту в NASA поки не повідомляли.

Загалом у найближчих планах ще принаймні шість таких польотів до МКС, які SpaceX має здійснити за контрактом з NASA.