13490707 599083753607797 2594222703424211922 oУ понеділок, 1 травня, о 16 годині, відбудеться відкриття та освячення старої монастирської каплиці з фресками Свято-Іванівської Лаври Студійського Уставу УГКЦ, яка діє на території Музею народної архітектури та побуту у Львові імені Климентія Шептицького.

Про це повідомляє отець Юстин Бойко, колишній настоятель Свято-Іванівської Лаври Студійського уставу УГКЦ, запрошуючи львів'ян взяти участь у відкритті старої каплиці.

Каплиця знаходиться на другому поверсі адміністративного корпусу Музею.

Зазначимо, що освячення та відкриття каплиці очолить Високопреосвященний Архиєпископ і митрополит Львівський УГКЦ ІГОР (ВОЗЬНЯК). Також у цей день припадає 66 річниця від дня мученичої смерті блаженного Климентія Шептицького.

Свято-Іванівська Лавра Студійського Уставу УГКЦ буза заснована праведним митрополитом Андреєм Шептицьким окремою грамотою від 1 квітня 1927 року. Одним з підставових завдань цієї монашої спільноти було дбати про розвиток українського мистецтва. З цією ціллю вже при обителі митрополитом Андреєм було створено іконописну школу. У 1930 році за сприяння Митрополита та його рідного брата Климентія до Свято-Іванівської Лаври була перенесена дерев’яна бойківська церкві св. Миколая Чудотворця з с. Кривки з 1761 року, яка 7 липня 1931 року була переосвячена як церква Святої Софії – Премудрості Божої. Перенесення цієї святині дало початок Музею просто неба, задум якого віддавна виношувався у тогочасних мистецьких колах м. Львова. У 1946 році Свято-Іванівську Лавру було закрито. Завдяки старанням львівської інтелігенції надбання митрополита Андрея вдалося врятувати створивши на базі обителі Музей народної архітектури та побуту, який у 1971 році був оформлений як окрема наукова інституція. З настанням незалежності України монахи студити повернулися до своєї обителі і разом з музейниками щоденно трудяться для духовного та культурного зросту Українського народу. 1 грудня 2016 року Львівська міська рада присвоїла Музею народної архітектури та побуту у Львові ім’я Климентія Шептицького як того, який найбільше приклався як до заснування та розвитку обителі, так і до виникнення Музею просто неба.