thumbnail tw 20200423164051 4703
фото умовне
З дивним закликом Всесвітня організація охорони здоров'я звернулася до світу. Вона закликала більш не вводити карантин через коронавірус, хоча раніше в ВООЗ вимагали протилежного.

Так, на самому старті пандемії, коли закриття кордонів з Китаєм могло різко стримати масштаби трагедії (або локалізувати її зовсім), чиновники ВООЗ активно закликали цього не робити, пускати туристів з Китаю в усі країни і не провокувати "нерівність". Межі все-таки закрили, але вже тоді, коли пандемія початку бушувати по всьому світу. Негайно після цього ВООЗ визнала правильність закриття кордонів. Про це пише "МедикФорум".

Потім місяцями експерти ВООЗ запевняли, що медичні маски здоровим людям не потрібні. Коли ж було доведено зворотне (і знову з вини первинних рекомендацій заразилися мільйони), ВООЗ знову порадила носити маски всім без винятку.

Епідемія коронавірусу продемонструвала деяку сумнівність рекомендацій ВООЗ, до яких людство звикло прислухатися.

Майже всім країнам світу в ВООЗ довгий час радили закриватися на жорсткий карантин, нібито пом'якшує розвиток пандемії. І ось тепер головний епідеміолог організації Марії Ван Керкхове заявила про неприпустимість карантинів при другій і всіх подальших хвилях COVID-19. Виявляється, економічні наслідки карантину жахливі і набагато перевершують умовний виграш в медичному плані. А по-друге, на думку тих же експертів, носіння масок і дотримання соціальної дистанції цілком достатньо при цій пандемії.

Навіть глава ООН Антоніу Гутерріш назвав закриття шкіл при карантині "поколінську катастрофою". Годі й говорити про сотні тисяч втрачених ракових пухлин, інфарктів, інсультів, наслідків гіподинамії для дітей і пенсіонерів, порушення лікування сотень важких хвороб, депресій, стресів, безробіття, хаосу, соціальних конфліктів і тому подібного. З цим нам доведеться мати справу протягом багатьох років після завершення пандемії.