ОбережношахраїЧерез місяць стартує основна сесія зовнішнього незалежного оцінювання 2017 року. У мережі Інтернет, особливо в соціальних мережах, спостерігаємо активізацію шахраїв, які за певну плату пропонують «допомогу» для успішної здачі ЗНО. У першу чергу йдеться про можливість придбати готові відповіді до тестових завдань з різних предметів. Про це повідомили в Українському Центрі Оцінювання Якості Освіти (УЦОЯО).

Відтак, в УЦОЯО застерігають, що укладання тестів і друк сертифікаційних робіт здійснюються в умовах суворої конфіденційності. Належний рівень захисту інформації на всіх етапах підготовки та проведення зовнішнього незалежного оцінювання засвідчено атестатами відповідності. Тому наполегливо не радять користуватися послугами шахраїв. «Ви неодмінно будете ошукані», - йдеться у повідомленні.

Інформацію про виявлені оголошення та шахрайські пропозиції буде передано до правоохоронних органів для реагування.

Для підготовки до тестування і УЦОЯО радять використовувати програми зовнішнього незалежного оцінювання, затверджені Міністерством освіти і науки України, а також послуговуватися характеристиками сертифікаційних робіт, критеріями оцінювання завдань відкритої форми з розгорнутою відповіддю.