ааааЗа рішенням виконкому ЛКП "Бюро спадщини" візьметься за проведення ремонтно-реставраційних робіт на території "Простір синагог". На це їм буде виділено 180 тисяч гривень з бюджету міста.

"Простір синагог“ відкрито у 2016 році. Зараз ситуація виглядає так, що громадський простір є одним з улюблених для наших мешканців, але вони не завжди там себе поводять так, як належить. Камери спостереження не дають результату. Муніципали і поліція мусять по кілька разів за на день (особливо з 10 вечора і до ранку) туди виїжджати. Пропонуємо двома кроками якось врятувати ситуацію. Перш за все, ми хочемо забезпечити там пункт нашої Муніципальної варти, щоб вони завжди були там на місці.

А друге — надати нашому Бюро спадщини кошти на проведення першочергових ремонтно-реставраційних робіт. Тут треба чистити і камінь, і метал", — розповіла Лілія Онищенко, начальниця управління охорони історичного середовища.

Як повідомляє "Львівський портал", також йшлося про те, щоб передбачити у міському бюджеті кошти на охорону "Простору синагог". До кінця листопада за дотриманням правопорядку тут мала б стежити муніципальна варта. За це комунальному підприємству пропонували заплатити 274 тисячі гривень.

У соцмережах львів’яни неодноразово скаржились на підлітків, які регулярно влаштовують у вечірній час гуляння на території «Простору синагог», шумлять, смітять і розпивають алкоголь. Після таких зібрань на пам’ятці єврейської історії з’явились розписи. Особливе обурення такі випадки викликають у єврейської спільноти Львова.

Своєю чергою заступник міського голови Львова з питань безпеки Сергій Бабак зауважив, що «муніципали» не зможуть забезпечити охорону «Простору синагог», бо «це не їхня функція».

Заступник міського голови з фінансово-економічних питань Геннадій Васьків запропонував встановити кілька додаткових камер відеоспостереження, які будуть під’єднані до Центру безпеки міста. Таку ініціативу він аргументував тим, що місто «не може біля кожного свого об’єкта поставити муніципала, який би його охороняв».

Міський голова Львова Андрій Садовий закликав всіх бути «дуже уважними» у ситуації із «Простором синагог» і запропонував провести перемовини з поліцією і нацгвардією, аби врегулювати цю ситуацію. Також до переговорів залучать власників тамтешніх ресторанів, які, на думку посадовців, також повинні стежити на чистотою «Простору синагог».

Відтак питання щодо охорони «Простору синагог» члени виконкому перенесли.