hjkjhgfdghjklЦьогоріч Поморянський замок отримав справжню надію на порятунок. Три мільйони гривень для нього передбачено в обласній програмі збереження культурної спадщини Львівської обласної ради.

Ще два мільйони має надійти з обласного екологічного фонду – на фінансування першого етапу робіт із відновлення замкового парку-пам’ятки садово-паркового мистецтва. Проте ця сума надійде, за умови співфінансування від благодійного фонду «Спадщина.УА» у розмірі 600 тисяч гривень. Аби зібрати такі кошти, фонд оголосив фандрейзингову кампанію #врятуйзамок.

“Держава – це також ми з вами. І тому відповідальність за збереження та відродження культурної спадщини України – на кожній окремій особі, на кожній окремій організації. Якщо ми хочемо зберегти спадщину, маємо це робити всі разом. На відродження Поморянського замку піде не один рік. Проте відомо, що об’єкт живе тоді, коли переступають його поріг. Тому цією ініціативою додаємо ще один акцент – на територію замку. А це – парк, площею 7 га, що має статус парку пам’ятки садово-паркового мистецтва ХІХ століття”, – каже голова БФ «Спадщина.УА» Ганна Гаврилів.

Наразі для Поморянського замку проектна документація на парк розроблена та погоджена. Кошторисна вартість І черги робіт становить 11,2 млн гривень. Сюди увійшли облаштування ставу, розчистка каналу по периметру території парку, санітарна очистка дерев, встановлення освітлення та благоустрій території (мощені та гравійні доріжки, влаштування інсталяцій, альтанок, дитячих майданчиків, паркових лав та інших тимчасових споруд).

На початок реалізації першої стадії робіт, куди входить влаштування центральної доріжки та супровідний благоустрій, в обласному бюджеті передбачено 2 мільйони гривень. Ще 600 тисяч має надійти з-поза бюджетних коштів. Їх “Спадщина.UA” і намагається залучити.