18341787 1199721103489410 312746144387917370 nОргани місцевого самоврядування почали ухвалювати рішення про повернення газових мереж в комунальну власність. У Верховній Раді України створено спеціальну робочу групу щодо вивчення питання повернення розподільчих газових мереж у державну власність. Депутатська фракція «Українське об’єднання патріотів – УКРОП» у Львівській обласній раді зареєструвала проект рішення «Про повернення газових мереж територіальним громадам Львівської області».

Голова фракції Петро Жукровський переконаний: «На реалізацію цієї ініціативи необхідний певний час для інвентаризації майна та управлінських рішень щодо передачі газових мереж, прийняття управлінських рішень органами місцевого самоврядування області, здійснення комплексу підготовчих організаційних робіт для проведення експертної оцінки газових мереж та надання їх в оренду на конкурентних засадах». Швидше розпочнемо – швидше громади зможуть розпоряджатись своїм майном, - наголошує Петро Жукровський.

Майно, яке в різні роки поповнювало єдиний скелет системи газопостачання не працює на користь громади. Зараз доцільним є повернення газових мереж у власність громад для реалізації самоврядних повноважень щодо розпорядження об’єктами комунальної власності з метою ефективного їх використання в інтересах мешканців населених пунктів, захисту інтересів громад, а також задля недопущення необґрунтованого та безпідставного безоплатного використання цього майна. Законодавчими підставами для повернення є ст.ст. 7, 140-146 Конституції України, ст.ст. 26, 60 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», Законом України «Про передачу державного та комунального майна», Законом України «Про оренду державного та комунального майна».

Довідка

Газопостачання населених пунктів Львівщини розпочалось з розробки Дашавського родовища.

У 1939 році було створено Стрийське експлуатаційне управління Наркомату нафтової промисловості СРСР.

У 1940 році у Львові почав діяти трест «Укргаз», а згодом трест «Львівгаз» до якого входили: Львівський газовий завод, завод по ремонту і виготовленню газової апаратури «Львівгаз-апарат», Управління місцевої газової мережі, міська контора по експлуатації та газозбуту (з 4-ма філіями), міська будівельна контора «Львігаззбут», відділ робітничого постачання.

У 1952 році (з метою газифікації не тільки Львова, але й сільської місцевості у області) при тресті створено ремонтно-будівельне управління.

1955 року трест отримав обласний статус (із підпорядкуванням відділу комунального господарства Львівського облвиконкому). «Львівгаз» прийняв на обслуговування газове господарство двох областей – Львівської і ліквідованої Дрогобицької. З того часу всі газові мережі, що будувались в області за бюджетні кошти передавались рішеннями органів місцевого самоврядування області в безоплатне користування територіальним експлуатаційним підрозділам «Львівгазу» (нині ПАТ «Львівгаз»).