Прес-служба Львівської міськради

Сьогодні виконавчий комітет Львівської міської ради прийняв рішення «Про схвалення змін до переліку об’єктів, видатки на які у 2017 році будуть проводитись за рахунок коштів бюджету розвитку міського бюджету м. Львова».

Як зазначив під час розгляду питання міський голова Львова, бюджет розвитку міста буде на 35% меншим. Адже держава пропонує містам фінансувати частину видатків на освіту, медицину та профтехосвіту. Також пропонується кошти від акцизу повертати в державний бюджет, а не в місцевий. Відтак, Львів може недоотримати 750 млн грн.

«Протягом останніх 2 років ми мали дуже позитивну динаміку щодо бюджету міста Львова, а бюджет розвитку дав можливість дихати на повні груди і задовольняти ті потреби громади, які дають можливості відчувати себе гідними людьми, гідними мешканцями міста Львова. Для мене і для більшості міських голів в Україні, депутатів місцевих рад звичайно є дуже неприємним сьогоднішнє ставлення держави до місцевого самоврядування. Подібна ситуація щодо урізання бюджетів розвитку – у Львові 35%, в інших містах де 30%, де 40% - є недопустимою на фоні постійного декларування найвищими посадовими особами держави підтримки місцевого самоврядування і децентралізації. Бюджет розвитку, який ми маємо приймати, насправді швидше подібний на бюджет централізації. Держава пробує забрати у нас акциз, а це 145 млн грн, які ми мали цього року, це кошти, які ми використовували на спорт, на оздоровлення. Так виглядає, що ці кошти хочуть централізувати. Також видатки на освіту, на медицину, на профтехосвіту – є незбалансованість самих процесів. Загалом, якщо говорити про гуманітарний блок, це є мінус 750 млн грн для міста Львова. Плюс акциз 145 млн грн. це надзвичайно великі кошти. Ми мусимо приймати бюджет розвитку. Я надіюсь, що здоровий глузд буде домінувати в цей день, коли депутати Верховної Ради будуть приймати бюджет держави. Я маю надію, що акциз залишиться для міст. Якщо для міста Львова 145 млн грн – це важливі кошти, то для багатьох невеликих громад, цей експеримент з акцизом дав можливість на 80% мати якісно сформований бюджет. Бажання знову це все централізувати – це неповага до місцевого самоврядування. Тому зараз важливо навіть ці невеликі кошти максимально прозоро опрацювати громадськістю, депутатами міської рад, щоб ми після громадських обговорень, після рішень профільних депутатських комісій разом зібрались і фіналізували кінцеве рішення виконавчого комітету і виходили на сесію міської ради з єдиною позицією», - зазначив міський голова Львова Андрій Садовий.