ArticleImage 125573Телеканал "Інтер" заявляє, що надав Державному агентству України з питань кіно вичерпний пакет документів, які підтверджують, що запланований до показу серіал "Танкіст" був вироблений фізичними та юридичними особами Республіки Білорусь, і його демонстрація не порушує законодавства України.

Телеканал "Інтер" вважає неправомірним рішення Держагентства України з питань кіно про відмову в держреєстрації серіалу "Танкіст", оскільки воно було ухвалене на підставі інформації, що не стосується цього телевізійного фільму. Телеканал "Інтер" впевнений, що Держагентство України з питань кіно має взяти до уваги додатково надані документи, переглянути своє рішення і провести держреєстрацію серіалу "Танкіст" білоруського виробництва.

На даному етапі йде оскарження рішення Держагентства України з питань кіно. Телеканал готовий вести діалог для врегулювання ситуації в досудовому порядку, в іншому випадку телеканал "Інтер" буде відстоювати свою правоту в судовому порядку.

У наданому Міністерством культури Республіки Білорусь державному реєстраційному посвідченні №01-3031 від 20 жовтня 2016 року (додається) зазначено, що серіал "Танкіст" був виготовлений у Республіці Білорусь у 2016 році компанією ЗАТ "Телевізійний продюсерський центр", якій належать виключні права на серіал на термін дії авторського права на території Республіки Білорусь. 175-хвилинний серіал дозволений до перегляду дітям до 14 років у присутності батьків.

Зйомки серіалу "Танкіст" проводилися на території Республіки Білорусь, 100% знімальної групи - громадяни Білорусі. Автори сценарію - Гліб Шпрігов (громадянин Республіки Білорусь) і Ігор Костюченко (громадянин Республіки Білорусь). Режисер-постановник - Олександр Єфремов (громадянин Республіки Білорусь, Народний діяч мистецтв Республіки Білорусь). Композитор - Володимир Сивицький (громадянин Республіки Білорусь). Головний військовий консультант - генерал-лейтенант Микола Чергінець (голова Спілки письменників Республіки Білорусь).

Основні об'єкти зйомок: Мінський будинок профспілок, Мінський будинок офіцерів, парк ім. Янки Купали, завод ім. Орджонікідзе, будинок-музей Ванькович (Мінськ), полігон "Білі Лужі" (Борисов, Мінська область).

Нагадаємо, як писав Форпост, член Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення Сергій Костинський повідомив, що телеканалу "Інтер" відмовлено у видачі прокатного посвідчення на російський серіал "Танкіст". Тобто, писав Костинський, "анонсованої трансляції цього пропагандистського серіалу на "Інтері" 9 травня не буде". 

Статтею 15-1 Закону України «Про кінематографію» регламентовано заборону трансляції фільмів, створених фізичними та юридичними особами держави-агресора, які вироблені та/або вперше оприлюднені після 1 січня 2014 року.

Відповідно до інформації, оприлюдненої на сайті http://mkrf.ru/registr/, країною-виробником телесеріалу «Танкіст» є Росія, рік виробництва – 2016.

Зважаючи на вищевикладене, Держкіно прийняло рішення відмовити даному телесеріалу в державній реєстрації та видачі державного посвідчення на право розповсюдження і демонстрування. 

Нагадаємо, напередодні телеканал Інтер анонсував прем’єру 4-серійного серіалу «Танкіст», який розповідає про оборону Ленінграда в серпні 1941 року.