gitler stalin 19Amnesty International в Україні вимагає звільнити затриманих напередодні "мирних демонстрантів", які використовували радянську символіку. Про це йдеться у їхній заяві. Однак така позиція не зрозуміла громадським активістам, через це вони відмовляються в подальшому співпрацювати із Amnesty International.

"Заборона символіки, пов’язаної з комуністичною партією і радянським минулим (прийняті в травні 2015 р. закони про «декомунізації») є порушенням права на свободу вираження, а затримання мирних демонстрантів є кроком в обмеженні свободи вираження і мирних зібрань з боку української влади. Всі затримані демонстранти повинні бути звільнені. Ми також вимагаємо ефективного та неупередженого розслідування всіх випадків насильства в ході демонстрацій", - йдеться у заяві.

«Затримання мирних громадян і заборона радянської символіки неприпустимі. Такі заходи не тільки не звільняють України від радянської спадщини, від драконівських законів і практик радянських часів, але навпаки зближують з ними нас і нашу країну», — сказала Оксана Покальчук, директорка Amnesty International в Україні.

Разом з тим громадський активіст, голова ГО "Економічний Бойкотний Рух" Олег Радик заявив, що йому не зрозуміла позиція захисників радянщини і він в подальшому відмовляється співпрацювати з Amnesty International.

"Минулого року я з товаришами проводив флешмоб під егідою Amnesty International на підтримку політв'язнів. Більше співпрацювати з захисниками радянської символіки не буду. І інших попрошу. Нацизм і комунізм є зло. Захищати зло можуть або негідники, або фінансово зацікавлені люди", - заявив Олег Радик.