На Львівщині зафіксували перший випадок захворювання на ботулізм у цьому році. До інфекційної лікарні потрапила 49-річна жінка, яка розповіла, що вживала домашню м’ясну консерву власного виробництва. Наразі стан жінки стабільно важкий. Про це пише ІА Дивись.info з посиланням на головного епідеміолога Львівщини, лікаря Львівської обласної інфекційної лікарні Наталю Тімко.
За словами Наталії Тімко, аби уникнути ботулізму, слід утримуватися від вживання м’ясних консерв домашнього виробництва. Або ж піддавати їх термічній обробці. Слід бути обережними з тушонкою домашнього виробництва та грибами.
До слова, ботулізм зумовлює токсин, і аби його уникнути, головне — ретельне дотримання технології приготування копченостей, солінь, консервованих продуктів, як в домашніх умовах, так і на підприємствах громадського харчування. Не слід купувати кров’яну і ліверну ковбасу, солену чи копчену рибу, буженину, шинку, консервовані гриби у випадкових осіб. Якщо продукт викликає сумнів у його якості, слід його прокип’ятити: кип’ятіння протягом 10 хвилин руйнує ботулотоксин. М’ясо при цьому має бути нарізано шматками завтовшки не більше 2 см.