паркОКСЛГП «Галсільліс» погодило створення національного природного парку «Бойківщина». Про це інформує Департамент екології та природних ресурсів Львівської облдержадміністрації.

Ідея створення національного природного парку в Карпатському регіоні, саме на території Турківського районі неодноразово піднімалась у наукових колах Львіщини. Як результат, до «Регіональної програми розвитку заповідної справи у Львівській області на 2009-2020 роки», затвердженої Львівською обласною радою у 2008 році, було включено створення національного природного парку «Верховинський». Однак, коли у 2013 році розпочалася робота над створенням парку, на робочій зустрічі в м. Турка було підтримано ідею, щоб парк назвати «Бойківщина».

З ініціативою щодо створення такого парку виступила Турківська районна державна адміністрація та Турківська районна рада, які клопотали про це перед Мінприроди України.

До НПП «Бойківщина» планується включити землі площею 15756 та 15846,8 га, з яких 7992 га в перспективі передати у постійне користування парку та 7765 га увійдуть до складу парку без вилучення у землевласників та землекористувачів.

Як пояснюють у департаменті, найпроблемнішим питанням при створенні парку є погодження включення земель лісогосподарськими підприємствами області, які не приймають позитивне рішення аргументуючи це різними причинами: від застереження щодо обмеження лісогосподарської діяльності до думки, що площа територій, які перебувають під охороною в межах лісфонду є досить значною.

Водночас, зазначається, що керівник ОКС ЛГП «Галсільліс» Володимир Мельник прийняв рішення про погодження включення земель Турківського ДЛГП загальною площею 4073 га до складу парку «Бойківщина». Відтак, у Департаменті висловлюють сподівання, що найближчим часом згоду на створення національного природного парку «Бойківщина» нададуть і підприємства Львівського обласного управління лісового та мисливського господарства (ДП «Боринський лісгосп» та ДП «Турківський лісгосп»).

Серед аргументів, чому саме на Турківщині необхідно створити національний природний парк, наводять наступні:

1. Природнича складова. Високий рівень біорізноманіття. За попередніми даними, на території росте понад 750 видів судинних рослин, з яких майже 50 рідкісні й підлягають охороні. Понад 30 видів, що ростуть у парку, занесено до Червоної книги України. Поширено 174 види тварин, з яких майже 40 рідкісні й підлягають охороні.

2. Наявність пам’яток історії та культури додає території перспективності для розвитку рекреації та туризму, що має важливе значення для покращення соціально-економічної ситуації в регіоні (із загальнодержавного реєстру серед них церква Собору Пресвятої Богородиці у селі Матків (1838 року), яка входить до списку світової спадщини ЮНЕСКО, 2 історико-краєзнавчих музеї, значна кількість місць національно-визвольної боротьби за незалежність УГА, ОУН, УПА);

3. Особливе бальнеологічне значення джерел унікальних мінеральних вод, зокрема, у Розлучі, Івашківцях, Боберці, Наявна інформація, що такі джерела є й на інших територіях, але це недостатньо досліджено.

4. Основне багатство – люди. Тут проживає етнічна спільнота бойків. Завдяки характерним рисам, бойки зберегли свою етнічну ідентичність, про що дізнається широке коло завдяки Всесвітнім бойківським фестинам.

«Національний природний парк буде дієвим інструментом для соціально-економічного розвитку регіону. Це нові робочі місця (орієнтовно 40- 60), надходження до місцевих бюджетів з Державного бюджету, інвестиційна привабливість території, можливість залучати кошти міжнародних фондів, сприяння перерозподілу туристичних потоків Карпатського регіону між польською та українською частиною (Бещадський парк народовий протягом 2016 року відвідало понад 500 тис. туристів). У зв'язку з останнім, парк може виступити каталізатором відкриття переходу Боберка-Журавін, який забезпечить найкоротшу дорогу з Польщі до української частини Карпат, що сприятиме розвитку туризму та соцільно-економічному розвитку регіону загалом, в першу чергу, через надання туристичних послуг», - йдеться у повідомленні Департаменту.