ato a11afКоординатор ВО «Волонтерська сотня Львів» Світлана Сидоренко повідомила про те, що міська служба у Львові не змогла вчасно та оперативно надати житло родичам та знайомим, які приїхали провідати хворих бійців, які лікуються у Львівському військовому госпіталі.

Відтак волонтер звернулася до Львівського центру надання послуг учасникам бойових дій за роз’ясненнями. «До важкопораненого 19-річного хлопця приїхала бабуся. Волонтер Наталя Арестова звертається з проханням поселити і вже вкотре чує відмову. «Ну, прізвище не таке, як у бійця». Погодьтесь, що бабуся тому і бабуся, що в лоні своєму носила одного з батьків нашого бійця, а не самого бійця!
Аналогічна ситуація. Приїхала дівчина до хлопця. Відповідь - «Не дружина».Приїхав брат – «Не рідний, не те прізвище» і т. д.
Скажу відверто, що радіємо, коли в хлопців є дівчата, а ще ті, що доглядають їх - то їм ціни нема! А тут у футбола загрались!)
Вкотре я переконалась, що ЦЕНТР ДОПОМОГИ - НЕ ДЛЯ ДОПОМОГИ», - написала Світлана Сидоренко на своїй сторінці у Фейсбук.

При цьому вона заявила, що більше не буде звертатись в центр надання послуг учасникам бойових дій, і надалі волонтери самі підселятимуть родичів до добрих людей. За її словами, вона вже знайшла поселення для бабусі пораненого бійця із безкоштовним триразовим харчуванням.

Водночас у центрі роз’яснили, що «за цією ситуацією з'ясовували додаткову інформацію і пізніше передзвонювали тим, хто звертався». Також там наголосили, що, на жаль, не завжди і не всі питання можливо вирішити миттєво, на що волонтер підкреслила: «Це не миттєві відповіді. Це відповіді щоденні».

Разом з тим, сьогодні центр опублікував інформацію про програму «безоплатного проживання» для учасників АТО з інших регіонів, яка діє з листопада 2016 року і яку реалізовує Львівський центр надання послуг учасникам бойових дій за фінансуванням з міського бюджету.

"Учасники АТО, які приїхали до Львова для проходження медичного обстеження за скеруванням медзакладу (поселення до двох діб, при потребі можна продовжити), для відвідування могил побратимів(одна доба), для участі в урочистостях (одна доба), або для одноденного гостьового візиту можуть безкоштовно поселитись у хостелі. Також цією послугою можуть скористатись члени родини постраждалого учасника АТО, які приїхали до Львова, щоб доглядати свого чоловіка, сина чи брата під час лікування чи реабілітації (термін проживання необмежений).

Міський бюджет бере на себе всі витрати, пов’язані з оплатою проживання. На сьогодні укладено договори з двома хостелами. Обидва хостели розташовані у центрі міста.

З листопада 2016 року по березень 2017 року включно послугою безоплатного поселення скористались 67 учасників АТО та членів їх сімей з різних регіонів України.

У грудні до Центру звернулась Гюзелія Латуха з Новомосковська Дніпропетровської області, її син Олексій, учасник АТО отримав серйозне поранення і потрапив до реанімації у Львові. Пані Гюзелія приїхала, щоб доглядати сина. Розповідає, що спочатку поселилась за власний кошт в одному з хостелів на пр. Свободи. Лікар, який робив Олексію операцію порадив звернутись до дівчат з «Волонтерської сотні», а волонтери вже скерували в наш Центр. «У Центрі фахівці дуже швидко зреагували, оформили всі документи і поселили в хостел в центрі міста, як я і хотіла. Я місяць доглядала за сином і жила в цьому хостелі. Сьогодні Олексій вже пересувається на візочку і навіть починає потроху пробувати ходити. Він ще лікується у Львові. І можливо влітку я знову приїду до нього», - каже мама пораненого бійця.

Щоб поселитись, треба зареєструватись у Львівському центрі надання послуг учасникам бойових дій, тут же написати заяву і додати копію паспорта, копію посвідчення УБД або члена сім’ї загиблого, копію скерування до медзакладу учасника АТО, або членів його сім’ї, копію медичного документу, що підтверджує перебування учасника АТО на лікуванні, чи реабілітації.

Також безоплатним проживанням можуть скористатись діти учасників бойових дій, які приїхали до Львова організованою групою для гостьового візиту. Їм забезпечать проживання на одну добу. Керівник групи повинен подати до Центру наступні документи: копію паспорта керівника групи, копію свідоцтв про народження, копію посвідчення УБД одного з батьків дитини, копію посвідчення члена сім’ї загиблого.

Так, днями ми поселили в готелі "Джем" групу дітей учасників АТО, загиблих Захисників та Героїв Небесної Сотні з Івано-Франківщини. Вони приїжджали на 2-денний тур з екскурсіями. Відвідували храми, Шевченківський гай, майстер-класи та кіно.

У лютому послугою поселення для одноденного гостьового візиту скористалась сімейна пара з Білої Церкви. Учасник АТО Ігор та його дружина Ірина Корнієнко їхали в Гошівський монастир на духовно-психологічне розвантаження для бійців АТО. «В нас був один день по дорозі до монастиря і ми зупинились у Львові, подивитись місто. Ми дзвонили в Центр заздалегідь, домовились про все і в день приїзду нас одразу поселили», - каже пані Ірина.

Щоб отримати більше інформації звертайтесь у Львівський центр надання послуг учасникам бойових дій за адресою м. Львів, вул. Пекарська 41, телефони: +38 067 962 83 25; +38 063 434 65 46; +38 050 788 72 38", - йдеться у повідомленні.