Форпост

punkt obigrivu
Розпіарений пункт обігріву на вулиці Тихій
Депутат Львівської міськради та активіст Ігор Зінкевич шокований тим, що пункти обігріву та притулки для громадян, яким у силу різних обставин немає де переночувати, працюють неефективно. Так, людям доводиться вештатись у морозну погоду Львовом та ночувати на холодних засніжених лавках...

Про це він написав на своїй сторінці у Фейсбук.

Депутат під час патрулювання містом зустрів дідуся, який не встиг повернутись на автобусі додому, у село. Він сидів і мерз на лавці по вулиці Личаківській. Депутат вирішив відвезти чоловіка у пункт обігріву, добре розпіарений прес-службою міськради, однак станом на 23.00 він був закритим. Зінкевич дізнався, що пункт, що працює у приміщенні ЛКП «Княже місто», по вулиці Тихій, відкритий лише до 17.00. Опісля, виходить, люди змушені вештатись на морозі, шукаючи притулку.

«На дворі холодно, тому залишити його там це була б дурість. Пригадавши, що у Львові є пункт обігріву, посадив діда в машину та вирушив туди з надією, що там він зможе переночувати. По дорозі туди розповів йому, що в нас про людей дбають і виділяються кошти з міського бюджету для створення таких пунктів, щоб люди, яким нікуди піти, не мерзли на дворі, адже всяке в житті трапляється. Пояснив, що там він сам не буде і холодно йому не буде також, та що це значно краще, аніж замерзати при мінусовій температурі на вулиці. Пообіцяв, що завтра заїду і завезу на маршрутку, на що дідусь погодився і ми поїхали в ЛКП Княже місто-пункт обігріву.

Але не все так просто... Десь в моїй уяві було те, що пунк працює цілодобово і це допомагає людям, яким нікуди піти. Приїжджаємо ми на вул.Тиху, 5, а тут все темно, дуже темно... Як виявилося, пункту немає, тобто він не працював, а люди, які вийшли з будинку поряд, сказали, що працює він з 09:00 по 17:00.

Також я подзвонив на ще один Центр обліку та нічного перебування бездомних громадян (знайшов в пошуку в інтернеті) Львів, вул. Кирилівська, 3а - він працює з з 18:00 до 9:00 год. , але реєстрація громадян для ночівлі проводиться лише з 18:00 по 22:00 год. Я пояснив ситуацію і представився, що являюся депутатом міської ради і мені відповіли, що можуть прийняти і поселити після 22:00, але для цього треба ще дідуся відвезти на Топольну та зробити флюорографію (нажаль між всіма довідками цієї в дідуся не було, так як лікував серце на стаціонарі). Я запитав чи є ще якісь пункти, які могли б прийняти дідуся на ніч, але отримав відповідь, що таких немає. Також людина з вул.Кирилівської сказала в ході телефонної розмови: думаю це питання треба піднімати, бо всяке в житті стається. Як я зрозумів не все так легко, бо виявити таку людину можна і в першій ночі і в третій, а куди тоді прилаштувати???

Повне розчарування та не розуміння, як ж так і для чого витрачати гроші з бюджету ( і навіть не знайшов інформації скільки це обходиться місту ), якщо навіть в ночі, коли найбільше необхідність в обігріві і такому притулку на вул. Тихій, 5, він не працює. В день і в супермаркеті можна пересидіти, коли холодно та в багатьох інших місцях, якщо звісно не виганяють, а що робити вночі ось таким дідусям як сьогодні зустрівся мені ???», -розповідає Ігор Зінкевич.

Депутат завіз чоловіка до друга, який працює на охороні будівельного об'єкту, де він провів ніч. Сьогодні вранці дідусь уже дібрався до рідного села.

«Питання, на що тратяться гроші громади і скільки на отримання пункту на вул. Тихій 5 ? Чи є потреба в пункті обігріву на вул. Тихій 5, коли він працює з 9:00 до 17:00 ? Хто на цьому заробляє і скільки і для чого його існування?», - запитує Ігор Зінкевич