afferУ Львові практично створена ініціативна група з активістів, які ставлять собі за ціль припинити будь-які махінації з гуманітарними вантажами на Львівщині. Про це повідомляє голова БФ "Нова країна" Ростислав Макух.

"Збагачення на гуманітарних вантажах під час війни у будь-якій формі - мародерство", - говорить Ростислав Макух. 

Наразі активісти обирають назву для цієї ініціативи.

Раніше Ростислав Макух заявляв про завдані державі збитки у розмірі щонайменше 300 мільйонів гривень. До ймовірної гуманітарної афери, за попередніми даними, причетні щонайменше сім благодійних організацій, які пов’язані між собою засновниками та адресами. 

«Усе почалося із оприлюднення Галиною Янко інформації про те, що під виглядом гуманітарки зайшов комерційний товар. Коли я взявся за аналіз, то вийшов на слід семи благодійних фондів, пов’язаних між собою засновниками, назвами, телефонами, адресами, в тому числі і підставними донорами», - розповів Ростислав Макух.

За його словами, попередньо на територію України було ввезено матеріальних цінностей на 1 мільярд гривень, без сплати відповідних митних платежів, які становлять 30% від цієї суми. «Тобто, за скромними підрахунками, фактично 300 мільйонів гривень бюджет на цих оборудках недоотримав», - заявив Ростислав Макух

При цьому волонтер дивується, скільки благодійних організацій заробляють на чужій біді, замість допомагати.

«Це ж реально злочин. Таких осіб треба тягнути в тюрму. Через них не тільки держава недоотримує кошти, вони просто вчиняють по-шахрайськи», - дивується волонтер.