klew2«Отримали гіркий досвід укусу кліща 8-місячного малюка. Знайшли на плечі. Відразу зателефонували в «швидку», аби отримати консультацію. Там нам порадили оформити виклик.

Чекали близько години, але то якраз було святкування Дня Міста. Сподівалися, що нікуди не доведеться їхати і кліща видалять вдома. Лікар сказала їхати. Спочатку нас завезли в лікарню на Топольну. Хірург сказав, що кліща витягнуть, але аналізу вони не проводять, тому краще їхати в лікарню на Орлика, бо там, мовляв, одразу перевірять, чи кліщ небезпечний. Поїхали туди. Там вийняли, але віддали "сувенір" нам, бо, як з’ясувалося, таким як аналіз кліща на заразу не займаються, а куди треба звернутися хірург нам не змогла порадити. Відповідь була для мене вбивча "пошукайте в інтернеті". Таку ж пораду ми отримали від лікаря «швидкої». Як!? Зараз сезон кліщів! Разом з нами привезли ще одного хлопчика, мабуть на місяць старшого, теж з кліщем. І вони не знають, де можна перевірити тих тварюк!? А! Ще наголосила, обов'язково здайте, бо минулого року двоє діток заразилися», - про свій гіркий досвід розповіла Форпосту мама Мар’яна. За її словами, важко зрозуміти, чому лікарі одразу не скеровують, де можна перевірити комах, чи вони несуть небезпеку, і чому так легковажно ставляться до цього питання.

Схожою історією поділилася ще одна жінка. Її із кліщем у дитини спершу направляли в інфекційну лікарню на Мечнікова, і лише після цього – в ДУ «Львiвського НДІЕГ МОЗ України». «Витянули нам сувенір, замотали в тампон з бинта і сказали віддати на аналіз. Ми попросили пробірочку, то дали шприца. Направили на Мечнікова. Але з’ясувалося, що там цього аналізу не роблять», - поділилася своїми спогадами Ірина.

Форпост вирішив з’ясувати, що першочергово потрібно робити, якщо стався укус кліща, та де його все-таки можна віддати на аналіз.

Отже, у випадку, якщо ви потерпіли від укусу кліща, або помітили комаху на тілі своєї дитини, в управлінні охорони здоров’я ЛМР рекомендують дотримуватися рекомендацій МОЗ, передбачених у «Наказі Міністерства охорони здоров’я України від 13 травня 2013 року № 369 «Про затвердження Методичних рекомендацій «Неспецифічна профілактика трансмісивних природно-вогнищевих інфекцій, що передаються іксодовими кліщами».

Зазначимо лише, що видаленого кліща (живого) для проведення аналізу на те, чи даний кліщ не є переносником інфекції, необхідно доставити в лабораторію особливо-небезпечних  інфекцій ДУ «ЛОЛЦ МОЗ України» за адресою: м.Львів, вул.Круп'ярська, 27, тел. 276-85-92.

Відповідно до інструкції клiщiв, знятих з людини, помiщають в ємкiсть, що герметично закривається (краще ватно-марлевим корком), з невеликим шматочком зволоженої вати i направляють в лабораторiю. При зверненнi в лабораторiю необхiдно дати iнформацiю про дату i територiю, на якiй сталося присмоктування клiща (регiон, область, населений пункт). При неможливостi дослiдження клiща слiд спалити або залити окропом.

«Лiкарю важливо попередити осiб, що зазнали укусу клiща, про необхiднiсть спостереження за своїм самопочуттям впродовж iнкубацiйного перiоду — 10–21 дня. У цей перiод слiд щодня вимiрювати температуру i слiдкувати за iншими ознаками можливого iнфiкування. При зараженнi вiрусом КЕ — це зростаючий бiль голови, загальна слабкiсть, почуття жару i часто остуда; запаморочення свiдомостi; часто у першi години захворювання — нудота i блювання, деколи багаторазове. Важкiсть захворювання наростає досить швидко i супроводжується пiдйомом температури тiла до 38,5–39° C. Інфiкування збудником ЛБ супроводжується появою мiгруючої еритеми (основна ознака); менш вираженим, нiж при КВЕ, загальноiнфекцiйним синдромом, т. iн. При появi ознак захворювання слiд термiново звертатись по допомогу до спецiалiстiв, у першу чергу — до лiкаря-iнфекцiонiста. Для уникнення тяжких наслiдкiв, хронiзацiї захворювання нi в якому випадку не вдаватися до самолiкування», - йдеться у документі МОЗ.

До слова, за інформацією управління екології та ландшафтного планування Львівської міської ради, вже від завтра, 18 травня, у Львові розпочнеться акарацидна обробка парків з метою недопущення виплоду кліщів та мінімізації укусів мешканців. Зокрема, роботи будуть проводитися у таких парках: «Горіховий Гай», «700 річчя Львова», «Залізна Вода», Імені Папи Римського Івана-Павла ІІ, в лісопарку «Погулянка». Перший етап проведуть вже 18 травня у парках «Високий Замок», «Стрийський» та «Снопківський». Триватимуть роботи до 20 червня і про кожен етап мешканців повідомлятимуть заздалегідь.