2429 iВчора, 16 травня, відбулось чергове (відкрите) засідання Батьківської ради Львівщини. «Це ще один крок до порозуміння між школою та дитиною, - зазначила ініціатор зустрічі, голова ГО «Батьківська рада Львівщини» Олена Пономарева, - адже Батьківську раду Львівщини просто таки засипають повідомленнями, листами, дзвінками тисячі батьків. У всіх них схожі проблеми, запитання, розчарування. Долати їх поодинці батькам дуже складно. Ми ж маємо нагоду підкреслити найбільш наболіле, знайти шляхи вирішення і проконтролювати ці процеси».

Водночас, на сторінці ГО «Батьківська рада Львівщини» оприлюднили інформацію для усіх тих, хто не мав змоги бути на засіданні. Це так звані 10 оптимістичних і песимістичних тез від в.о. начальника управління освіти ЛМР Зоряни Довганик, які допоможуть батькам відстоювати чесну та справедливу освіту для власних дітей.

1. У новому навчальному році львівських учнів забезпечать підручниками на 100%. На жаль, цьогоріч держава не забезпечила належним чином підручниками усі школи, тому коштами місцевого бюджету довелось докуповувати деякі книги. «Проблему ліквідовано,- запевнила в.о начальника управління освіти ЛМР Зоряна Довганик, - більше підручників не бракуватиме нікому».

2. Батьки більше не платитимуть за охорону у школах. Із 2018-ого навчального року за рахунок місцевого бюджету почнуть фінансувати охорону для шкіл. Минулому (охороні на вході) протиставлять сучасне (камери відеонагляду та сигналізація). Чи опиниться ваша школа серед новаторських і коли саме – залежить від ініціативи адміністрації школи та активності батьків.

3. Благодійність у школі перестане бути нав'язливою, якщо директор навчального закладу вчасно і відповідально подасть повноцінний список потреб (до 6 жовтня щороку). На основі цього запиту управлінці освіти розприділяють фінансування. Оскільки бюджет не безрозмірний, фінансування можуть виділити частково, але непрофінансовані потреби школи, зазначені у запиті, включають на наступний рік. Лише під лежачий камінь – вода не тече.

4. Телефони очільників освіти – перед очима батьків та учнів. У кожному навчальному закладі на головному стенді повинна висіти інформація із телефонами та прізвищами районних очільників освіти та в.о начальника управління освіти Зоряни Довганик. Якщо у вашій школі чи садку немає такої інформації – очевидно керівництву є що приховувати. Зобов'язання від влади про оприлюднення контактів отримали усі адміністрації шкіл і саме завдяки оперативним дзвінкам батьків та дітей, проблеми вирішувати простіше.

5. Поскаржитись на проблему та бездіяльність можна анонімно! Пані Зоряна Довганик підкреслила, що батьки можуть написати скаргу на певні дії чи порушення з боку працівників школи, не видаючи себе і не хвилюючись за майбутнє дитини. Хоч заява на ім'я керівника управління освіти вимагає обов'язкової авторизації (для можливості зв'язку, уточнень між управлінням та скаржником), у документі достатньо зазначити, що батько чи мати залишає за собою право бути не розголошеним автором у стінах школи, що строго дотримується чиновниками.

6. Ледачого директора не можливо звільнити зі школи. На жаль, трудове законодавство захищає безініціативних службовців, які керують навчальними закладами. Звільнити дорогу для інших вони не поспішають, а влада не може із банальних причин: потрібні підстави для звільнення.Тобто вітчизняне законодавство твердить: нічого не робити – замало. Потрібно щось робити, але зле..

7. На зміну директорам-педагогам повинні приходити директори-менеджери. До цього висновку дійшли усі учасники засідання і думку підтримала пані Зоряна Довганик. На переконання львівської очільниці освіти, зробити школу прогресивною і сучасною здатні одиниці вчителів. Для цього потрібні навики ведення бізнесу, володіння секретами маркетингу та сучасного управління. Втім змусити теперішніх директорів вчасно піти на пенсію можуть лише батьки та їх згуртований тиск.

8. «Львівські діти, декого з вас буде де подіти!». По-перше, через зміни в електронній черзі у ДНЗ, яка дає гарантію, що дитина таки потрапить в один із трьох (зазначених на вибір) садків, а по-друге, через відкриття нових садочкових груп у Львові. У 2018-ому навчальному році влада обіцяє збільшити місця на 22 садочкові групи, шляхом вивільнення приміщень від колишніх орендарів. Будівництва повноцінних нових садків не передбачено.

9. Вчителі будуть вчитися навчати, а батьки … переосмислювати. Влітку заплановано провести навчання для вчителів за напрямками «інклюзивна освіта» (можливість навчати дітей з особливими потребами у колективі із здоровими дітьми). Не виключено, що такий «особливий» однокласник з'явиться і у вашому класі. Допоможіть власній дитині правильно сприйняти нового товариша і допомогти йому адаптуватися. Батькам слід переглянути власне ставлення до цього процесу.

10. Навчити старих педагогів думати по-новому практично не можливо. Цей невтішний вирок освітянам виносять місцеві управлінці. Попри атестацію та тренінги працівників колишньої системи освіти, помітного успіху чекати не радять. До сучасних дітей повинні прийти сучасні вчителі із іншими пріорітетами та підходами. Лише таким чином можна буде забезпечити повноцінну реформу в освіті і повернутись обличчям до дитини.

«Щиро вдячні всім небайдужим батькам міста та області, освітянам та громадським активістам, які знайшли час, прийшли на засідання та прийняли участь у обговоренні вкрай важливих тем, які турбують не лише батьківську громаду, але й суспільство загалом.Дякуємо керівництву управління освіти п.Зоряна Довганик та п.Наталі Федай, які долучилися до засідання та віч-на-віч відповідали на запитання присутніх. До засідання долучилися депутати Львівської міської ради Igor Telishevskyi, Igor Zinkevych, Любомир Босаневич та депутат Новороздільської міськради Шалаєв Анатолій. Ми щиро вдячні, що саме сучасні політики нової формації переймаються проблемами освіти та дітей. Переконані, що саме такі відкриті заходи з "живим" відвертим спілкуванням, є важливими на шляху реформування освітньої галузі, прикладом реальної співпраці влади з батьківською громадськістю та освітянами в інтересах дітей та їх майбутнього. З впевненістю можу сказати, що ми чуємо один одного, а це дає надію, що все буде добре!» - написала на своїй стоірнці у Фейсбук голова ГО «Батьківська Рада Львівщини».