630 360 1539078903 709 1 e1609348436882 1043x380Вчора, 30 грудня, Стрілківська територіальна громада, що на Старосамбірщині, на сесії прийняла рішення про порядок ведення лісового господарства та використання лісосировинних ресурсів на території ОТГ. Про це розповів борець із незаконними вирубками лісів Василь Курій, який допоміг громаді розробити таке рішення, повідомляє ЛМН.

«Роки праці активістів, вимоги місцевих жителів, зауваження місцевих підприємців, бажання навести лад керівників громади та депутатів реалізовані в одне рішення і воно просто крутезне. Вірю, що з того моменту стан справ в лісовому господарстві на теренах територіальної громади покращиться, місцеві підприємці отримають можливість працювати, а бюджет наповнюватися», – написав Василь Курій.

Відповідно до цього рішення, лісогосподарські підприємства зобов’язані суворо дотримуватись законів України, розпоряджень та рішень місцевих рад. Постійні лісокористувачі повинні вчасно інформувати Стрілківську сільську раду про заплановані площі рубок лісу та встановити інформаційні стенди. На інформаційних стендах вивішується відповідна карта де проводитимуться рубки, час проведення рубок та інша інформація, що стосується лісозаготівельних робіт.

Постійні лісокористувачі зобов’язані попередньо проводити обговорення щодо всіх видів запланованих рубок із місцевими громадами та протоколи за результатами обговорень подати у Львівське ОУЛМГ, районну державну адміністрацію. Громадські слухання проводити згідно положення.

Остаточне рішення на проведення чи заборону всіх видів рубок приймається виключно сесією Стрілківської сільської ради. У прийнятті рішення сесія керується результатами громадських слухань, рекомендаціями профільної комісії ради та пропозиціями виконавчого комітету сільської ради;

Під час лісозаготівельних робіт постійні лісокористувачі зобов’язані забезпечити маркування транспорту для перевезення лісу та обов’язкове клеймування деревини, що відпускається.

Відповідно до рішення, в інтересах охорони, раціонального використання та відтворення тваринного світу у період масового розмноження диких тварин, з 1 квітня до 15 червня, заборонено проведення робіт та заходів, які є джерелом підвищеного шуму та неспокою (використовувати вантажні автомобілі, трактори та проведення інших робіт підвищеного шуму);

Також обмежений рух вантажних автомобілів, якщо вага вантажу перевищує 10 тонн або 7 тонн на вісь, на дорогах, що перебувають у комунальній власності територіальної громади за несприятливих погодніх умов (дощова, сніжно дощова та спекотна погода);

Стрілківська сільська рада також планує звернутися до Самбірської районної ради та до Львівської обласної ради із пропозицією ліквідації ЛГП «Галсільліс», поділу майна між територіальними громадами та передачі лісового фонду ЛГП «Галсільліс» територіальним громадам;

Рішення також підкріплене положенням, що визначає порядок обговорення місцевими громадами запланованих лісогосподарських заходів – громадські слухання.

Відтак, постійні лісокористувачі на території громади за 3 місяці до запланованого початку лісозаготівельних робіт ініціюють громадські слухання. За 10 днів до проведення слухань постійні лісокористувачі повідомляють сільську раду та місцеву громаду про час та місце проведення слухань та надають сільській раді дозвільні документи для проведення рубки: лісорубний квиток, матеріально-грошову оцінку лісосіки, угоду з підприємством (підприємцем), який буде розробляти лісосіку.

На громадських слуханнях постійні лісокористувачі зобов’язані проінформувати місцеву громаду про свою діяльність: проведення рубок на території громади протягом останніх 5 років, скільки відраховано у бюджет громади коштів за виробку лісів за останні 5 років, скільки посаджено лісу за останні 5 років, скільки відремонтовано комунальних доріг, якими вивозилась деревина за останні 5 років та підтвердити документами вищезазначену діяльність.

photo5434029594433925690photo5434029594433925691photo5434029594433925692