21768x507 a7d68bb470dcff909ab5f93d2e31524bУ селі Рясне-Руське Яворівського району, що поблизу Львова, мешканці нещодавно встановили блокпост, аби не допустити заїзду техніки на земельну ділянку, на якій планується будівництво індустріального парку. Позицію міської ради щодо надання землі інвестору прокоментував заступник міського голови Львова з фінансово-економічних питань.

«Наша думка – ми маємо права, бо продали цю земельну ділянку. Сьогодні ситуація дійсно конфліктна. Рясне-Руська громада має претензію щодо цієї ділянки. Ми плануємо на вівторок виїзд для роз’яснення ситуації, для спілкування з громадою. Формуємо групу зі своєї сторони, яка зможе більш детально пояснити ситуацію, як це все відбувалося. Паралельно плануємо також зустрітися з головою обласної ради, щоб також була його підтримка у ситуації. Просто потрібно знайти баланс і пояснити людям, як воно все виглядало.

На сьогоднішній день це земельна ділянка фірми СТР (голландська компанія СіТі Парк Львів перемогла в інвестиційному конкурсі на будівництво парку – прес-служба ЛМР), що викупила її у Львівської міської ради. Не думаю, що є якась загроза – потрібно дослідити питання більш детально та провести роз’яснювальну роботу. Потрібно далі залучати інвестиції в Україну та підтримувати інвестора, що планує вкладати мільйони євро, запустити економіку та створити нові робочі місця, що, в першу чергу, буде корисним для Рясне-Руської громади», - зазначив Геннадій Васьків.

У мерії пояснюють, що ТзОВ «СіТіПарк Львів» є філією голландської компанії «СТР». Вона відома як один з найбільших забудовників і власників індустріальних парків, посідаючи 4 місце в Європі і перше – у Чехії.

ТзОВ «СіТіПарк Львів» – переможець інвестиційного конкурсу з будівництва індустріального парку «Рясне-2». Згідно з бізнес-планом інвестора, він планує вкласти у будівництво майже 50 млн євро і розмістити на 100 тис кв м близько 20-30 компаній – здебільшого, іноземних, але обіцяють залучати й місцеві. Загалом, для Львова це означає понад 3 тис нових робочих місць – окрім тих, які працюватимуть в рамках індустріального парку, багато львів’ян також отримають роботу при будівництві, обслуговуванні, приготуванні їжі, транспортуванні.

Нагадаємо, 15-го листопада представники Генпрокуратури України та оперативники Національної поліції шукали у міськраді оригінали документів, на підставі яких чиновники уклали договір купівлі-продажу ділянки, що нібито завдав державі збитків в особливо великих розмірах. Йдеться про продаж земельної ділянки під індустріальний парк на території промислової зони «Рясне-2» (вул. Шевченка) за 52 мільйони гривень. Службові особи Львівської міськради продали земельну ділянку майже на 90 млн гривень дешевше за її нормативно-грошову оцінку, що є кримінальним правопорушенням. 

Генпрокурор Юрій Луценко зазначив на своїй Facebook-сторінці, що вартість ділянки мала би бути понад 97 млн грн. «У вересні 2015-го року Львівською міською радою одному з суб'єктів господарювання було надано в оренду земельну ділянку площею 23 га, нормативно-грошова оцінка якої склала 140 млн гривень. Вже через 3 місяці (у грудні того ж року) землю за особистим підписом голови міськради продали за ціною 52 млн. грн., що на 88 млн. грн. менше її оцінки. Слідчі дії тривають».