hq wallpapers ru music 1711 1920x1200Сьогодні, 27 травня у Львівській обласній філармонії звучатиме симфонія № 9 «З нового світу» чеського класика Антоніна Дворжака у виконанні сучасних митців.  Александер Гюльсгофф – віолончель. Академічний молодіжний симфонічний оркестр «INSO-Львів». Олександр Земцов – диригент. Концертний зал ім. С. Людкевича.

Антонін Дворжак. Концерт для віолончелі з оркестром, op. 104

Антонін Дворжак. Симфонія № 9 мі мінор «З Нового світу», op. 95

Симфонія № 9 «З нового світу» чеського класика Антоніна Дворжака є одним з епохальних творів світової класичної музики. Дворжак написав цей твір під час перебування у Нью-Йорку у 1893 р. (звідки й назва твору). Симфонію можна трактувати як «world music XIX століття» – у цьому творі композитор свідомо «схрещує» між собою мистецький арсенал європейської симфонічної музики із мелодикою і ритмікою неєвропейських культур – афроамериканської та корінної американської. Втім, це не варто розуміти надто буквально – адже Дворжак сам стверджував: «Я спробував лише передати дух негритянських та індіанських мелодій у моїй новій симфонії. Я не використовував у симфонії жодної з цих мелодій». За винятком натяку на мелодію «Swing Low, Sweet Chariot» в одній з тем першої частини симфонії, твір не містить прямих фольклорних запозичень. Замість цього, Дворжак застосовує чари – себто майже чари. Йдеться про внутрішню структуру ключових мелодій, які побудовані на пентатонічному ладі, характерному для музики багатьох неєвропейських культур. Ці та інші прийоми, застосовані справжнім майстром, стали запорукою того, що симфонія № 9 стала найвідомішим його твором.

Віолончельний концерт Дворжак написав також у Нью-Йорку, трохи більше року після завершення симфонії. Цей твір він присвятив Йосефіні Каунітцовій, до якої композитор раніше пережив невзаємне кохання. Коли Дворжак був у Нью-Йорку, він отримав листа від Йосефіни, у якому вона повідомила, що важко хвора; невдовзі після того вона померла. У третій частині концерту Дворжак включає цитату з власної пісні «Залиш мене наодинці», яку любила Йосефіна. Концерт сповнений експресивності й енергії, що походять з найглибших почуттів композитора.

Александер Гюльсгофф виступав із Філармонічним оркестром Німецького радіо, Німецьким державним філармонічним оркестром, Чеським філармонічним оркестром у Брно та іншими. Музикував у таких залах, як Берлінська філармонія, Амстердамський Концертґебау, Віґмор-гол у Лондоні тощо. Є артистичним директором фестивалю камерної музики Kloster Kamp. На компакт-дисках вийшли записи його виконань музики, серед інших, Брамса, Бетховена, Шуберта, Шостаковича. Його записи опублікували музичні лейбли Novalis, Naxos, Musicaphon, Paladino, Brillant та Hänssler Classic.