SharinaЗавтра, 29 травня, очікується, що прокуратура озвучить у Міщанському районному суді Москви прохання щодо вироку Наталії Шаріній, директорці Бібліотеки української літератури. Її звинувачують у розтраті та зберіганні екстремістської літератури. Судове слідство у справі завершилося 25 травня.

«Нещасну жінку, цілком пересічну лояльну путінській Росії громадянку, розмазали по стіні і знищили їй здоров'я і долю за доносом і матеріалами, наданими ФСБ емігрантом зі Львова, заслуженим борцем з усім українським, гуру львівських росіян пана Сергія Сокурова. Я вже не кажу про те, що єдина реально екстремістська книжка (підкинута тими, хто проводив обшук в бібліотеці) - "Війна в натовпі" ефесбешного агента і рашистського провокатора Корчинського», - написав з цього приводу на своїй сторінці у Фейсбук публіцист і перекладач Андрій Павлишин.

Нагадаємо, в жовтні 2015 року в Бібліотеці української літератури в Москві пройшли обшуки. В бібліотеці намагалися знайти "екстремістську літературу". Тоді директор бібліотеки Наталія Шаріна повідомила, що потім провели обшуки у неї вдома і вилучили ряд книг, зокрема, книгу-збірник досліджень про Голодомор, видання Оксани Забужко, кілька примірників газети "Час руху" від 2011 року та грамоти від колишніх керівників України.

29 жовтня 2015 року під час перевезення з відділу поліції в ізолятор тимчасового утримання Шаріній зламали хребет. Про це розповів "ОВД-Інфо" адвокат Шаріної Євген Смирнов.

"В автозаку були жорсткі, чи то дерев'яні, чи то металеві сидіння. Водій не загальмував на лежачому поліцейському, автозак труснуло, і Шаріна вдарилася спиною", – йдеться у повідомленні. 

Захист долучив до справи медичні документи про здоров'я Шаріної, в яких говориться, що вона страждає від наслідків компресійного перелому хребта, повідомляє ТСН.

Щодо Сергія Сокурова, то він, уродженець Красноярського краю, довгий час проживав у Львові. навчався на геологічних факультетах Дрогобицького нафтового технікуму та Львівського університету.  Певний час очолював у Львові Російське товариство, а у 1994 році повернувся в Росію й оселився під Москвою.