ZAXID.NET

linitaУ ангарі «Львівспецкомунтрансу» на вул. Шевченка, 327г, почали встановлювати прес для брикетування сміття та обгортальну лінію. Компанія «Грінера Україна» дала «Львівспецкомунтрансу» в оренду це обладнання до кінця лютого, вартістю 10 грн/місяць.

«Цеіталійськеобладнанняфірми «Macpresse». Воно моє потужність 40 тонн/год. Частина сміття з міста вивозиться за межі Львівської області. Сміття у собі має 30% води, якщо його перевозити на довгі відстані, то вода замерзає і транспортувати та вивантажувати його з вантажівок є складно. У цьому пресі є спеціальні контейнери, куди буде збиратися рідина, яка відділятиметься під час пресування сміття. У такий спосіб ми видалятимемо воду і як наслідок зменшимо обсяг сміття на 30%», - розповів Богдан Михалусь,директор компанії «Грінера Україна».

Начальник департаменту ЖКГ Львівської міськради Сергій Бабак додав, що рідину від пресування сміття зливатимуть у міську каналізацію.

За словами директора компанії «Грінера Україна» Богдана Михалуся, вартість обладнання, яке надали «Львівспецкомунтрансу» у оренду за символічну ціну 10 грн/місяць, становить приблизно 1 млн євро. Його використовуватимуть лише при сильних морозах, які утрудняють вивіз сміття на далекі відстані.

«Попереду зима, можливі тривалі та сильні морози, до яких ми маємо бути готові. Сміття має вивозитись, щоб мешканці не відчували ніякого дискомфорту. Брикетувальний прес використовуватимуть лише у надзвичайних ситуаціях, якщо сміття буде змерзати, то його буде важко вивозити», - пояснив Сергій Бабак, начальник департаменту житлового господарства та інфраструктури Львівської міськради.

Поруч із брикетувальним пресом встановлюють також обгортальну лінію. До середини січня закінчать монтаж обладнання і воно буде готове до використання. За словами Богдана Михалуся, якщо сміттєвий блок обгорнути плівкою, то він може зберігатися до півроку. Однак зазначає, що складувати сміття у Рясному ніхто буде.

Додамо, що під час сесії ЛМР, яка відбудеться 22 грудня, депутати розглянуть питання щодо виділення «Львівспецкомунтрансу» земельної ділянки площею приблизно 1 га, на вул. Шевченка, 327г. Сергій Бабак запевняє, що ця ділянка потрібна підприємству, щоб обслуговувати існуючий ангар, а не складувати сміття.

Щодо обурення мешканцівмікрорайонуРасне-2 таБілогорщі, які пікетували меріюпідчаспопередньоїсесії, СергійБабакзазначив, щоЛьвівськаміськрададієзгідноззаконодавствомтанепорушуєжоднихнорм.

«Підприємство має право здійснювати свою господарську діяльність, згідно з чинним законодавством. Якщо закони і стандарти не порушені, ніхто не має права втручатись у діяльність міста. Я хочу побачити чи серед тих протестантів є люди з інженерною або екологічною освітою. Законом передбачена відповідальність органів місцевого самоврядування за вирішення таких питань, це наш обов’язок. Тому і підстрахувались та встановили прес на випадок надзвичайних ситуацій», - додав Бабак.

Раніше мер Львова Андрій Садовийзапевняв, що встановлювати сміттєпресувальну лінію на вул. Шевченка, 327г, не будуть.