12 main v1583954938У Львові 24-28 червня відбувається джазовий фестиваль. Незважаючи на пандемію, захід проходить у звичному режимі, з певними обмеженнями. Як відомо “Ділу”, на джаз-фестиваль, який спонсорує російський олігарх Михайло Фрідман, приїхало багато туристів з Росії.

До слова, у недружній до України державі зараз активно поширюється новий небезпечний штам коронавірусу “Дельта”. У РНБО вже застерегли про можливе поширення цього штаму в Україну через Росію.

Головна епідеміологиня Львівщини Наталя Іванченко-Тімко розповіла у коментарі “Ділу” про заходи безпеки на Leopolis Jazz Fest та готовність влади до можливих невтішних наслідків.

“Для відвідувачів фестивалю прописали рекомендації в залежності від того яка це зона. Люди повинні мати негативний результат ПЛР, який дійсний або 48, або 78 годин у залежності від зони. Або швидкий тест. На сьогодні зайнято 274 ліжок для хворих на коронавірус, це 8,3% від наявних, і ми готові надавати допомогу, якщо таких людей буде виявлено”.

Епідеміологиня також зазначила, що виявити одразу новий штам “Дельта” поки неможливо:

“Для того, аби дізнатися чи хворий має “Дельта”- антиген потрібно багато часу. Ми періодично відправляємо у Київ зразки і звідти ми отримуємо результати про те, який це штам коронавірусу. Тому ми не дізнаємося найближчим часом про людей, що потрапляють у стаціонар, який це власне штам. Тестування проводиться вибірково, а не кожного окремого зразка. На сьогодні в Україні виявлено два випадки штаму Дельта”.