93935459785246 nУ Львові померла 10-річна Іринка Химич, яка хворіла на рідкісну генетичну хворобу – прогерія Хатчинсона-Гілфорда. У дівчинки відбувалося передчасне старіння організму. Про це повідомила її мама Діна Химич на своїй сторінці у Фейсбук.

«Ірочка померла. Вчора зупинилося її сердечко. Вибач, сонечко, що не змогла цього разу тебе врятувати», – йдеться в повідомленні.

Дівчинці було 10 років. Точний діагноз Ірині поставили, коли їй було п'ять років, довго лікарі не могли пояснити, що саме відбувається з організмом дитини. Прогерія спричиняла патологічні зміни шкіри та внутрішніх органів дівчинки, які призвели до передчасної смерті від аномально швидкого старіння її організму. За життя вона пережила 2 інсульти.

Це єдиний зареєстрований в Україні випадок такого синдрому. Напередодні львівське ательє «Lady Di atelier» шило хустинки з малюнками Іринки Химич, таким чином намагалося допомогти Іринці та її матері.

Довідково. Синдром Хатчинсона-Гілфорда – це рідкісне генетичне захворювання дітей, при якому виникають зміни шкіри й внутрішніх органів. Хвороба зумовлена передчасним старінням організму, також затримкою росту і черепно-лицьовими аномаліями. За рік такі пацієнти біологічно старіють на 8-10 років. У світі на сьогодні зареєстровано близько 350 випадків цього синдрому, а лікування немає.