63 main v1583944627Львів “живе” у кредит та позичає кошти буквально на все - будівництво сміттєпереробного заводу, реконструкція доріг, очисних споруд, закупівля транспорту і ще на багато інших, без сумніву, важливих проєктів. Але хто, на яких умовах надає кредити нашому місту? Та чому у Ратуші попри шалені відсотки та сумнівні умови свідомо затягують кредитку петлю?

Згідно відповіді на запит, загальна сума боргу Львова по кредитах та фінансових зобов’язаннях, яку місто має виплатити до 2044 року складає 4 мільярди 553 мільйони гривень. На погашення заборгованості до кінця 2021-го року Львівська міська рада та її комунальні підприємства мають сплатити 173 мільйони гривень, а вже в 2022-му році ця сума зросте до понад 1 мільярда гривень.

Ще у липні, на останній сесії перед депутатською відпусткою, міський голова заговорив про взяття чергового кредиту та попросив депутатів підтримати ухвалу «Про надання місцевої гарантії Львівської міської ради у 2021 році». Кошти у розмірі 32 мільйони євро на закупівлю 100 тролейбусів та реконструкцію контактної мережі планували запозичити у Міжнародної фінансової корпорації (далі - МФК). Згідно ухвали, кредит планували взяти на 10 років з середньою відсотковою ставкою 10,8% річних. І попри те, що закупівля тролейбусів передбачає тендерні торги, міський голова вже почав говорити про підтримку вітчизняного виробника.

“Слава Богу, що львів’яни виграють. Останній тендер, який в нас був по трамваях виграв “Електрон” і сьогодні 10 трамваїв він робить. П’ятисекційні, великі. Ми тоді також могли не погодитися. Дешевші кошти від них ніхто не дає (ред. Міжнародна фінансова корпорація). Мова йде про 10 років, друзі мої. 2030 рік, ми якраз тоді будемо олімпіаду приймати і нам посписують всі борги”, - сказав Андрій Садовий.

Та депутатів умови запозичення від МФК не спокусили, тож ухвала так і залишилася лише на папері.

“Нам пропонується купити до ста тролейбусів, на мою думку, на кабальних умовах. Але я вважаю, що ми можемо говорити про зменшення відсоткової ставки і я переконана, що зменшення комісії так само можливо”, - свої пояснення дала Наталія Шелестак, голова бюджетної комісії та депутатка від “ВАРТИ” у Львівській міській раді

Але, як пояснюють експерти, справа не лише у великих відсотках. В ухвалі прописано ще чимало пунктів з умовами, за які нам також доведеться платити. До прикладу, за резервування коштів щорічно Львів має сплачувати 1,25%. Тобто, після підписання угоди, поки проводиться тендер та виготовляються тролейбуси, гроші просто можуть лежати на зберіганні, а платити за них все одно доведеться. Ще 4 тисячі євро на рік складає комісія за супроводження кредиту. 2% доведеться заплатити за прострочений кредит, а от дострокове погашення кредиту обійдеться дешевше - 1%.

Експерти переконані, що життя в кредит - не найкраща економічна стратегія для Львова. А з такою кількістю сумнівних запозичень наше місто зовсім скоро може опинитися на межі банкрутства.

“Зрозуміло, що цей кредит ляже черговим навантаженням на наш міський бюджет. Зараз ми вже маємо ситуацію, коли відсотки за кредит фактично вже дорівнюють бюджету розвитку і перекривається лише тому, що ми беремо нові кредити. Але, якщо взяти те, що місто збирає бюджет розвитку, то воно все що збирає віддає на обслуговування кредитів. Логіка вкладати бюджетні гроші під ті проєкти, які може бізнес інвестувати - як на мене, то це є нонсенс”, - пояснює Віктор Борщевський, доктор економічних наук та завідувач кафедри державного управління УКУ.

Для чого ж тоді у мерії свідомо затягують боргову петлю? Тут все просто, кажуть експерти, - кредити це, мовляв, легальна схема отримання відкату. Страховка кредиту, економічна та юридична експертиза і навіть сам підрядник - це ті процеси, які допомагають непомітно вивести бюджетні кошти.

“Дуже часто за такими кредитними оборотами чи процесами є певна тіньова та корупційна складова. Фактично через кредити цілком легально можна через експертів, через подібні організації, які будуть виконувати певні роботи, відмивати величезні кошти”, - додає Віктор Борщевський.

Тоді, у липні, Андрію Садовому так і не вдалося переконати депутатів підтримати сумнівну кредитну угоду, але крапки на цьому міський голова не поставив. Зовсім скоро, 16 вересня, відбудеться чергова сесія Львівської міської ради і міський голова знову спробує проштовхнути ухвалу про “32 мільйони та тролейбуси”. Когось спробують переконати, на інших натиснуть і якщо їм це вдасться - кредитна яма для львів’ян стане ще глибшою.

МАРІЯ ЧИСТЯКОВА, ЖУРНАЛІСТ