1612193499 613x321 3 0 nwТри місяці тому запрацював ринок землі. Саме 1 липня скасована дія мораторію на продаж земельних ділянок сільськогосподарського призначення для ведення товарного сільськогосподарського виробництва.

Про це повідомили у пресслужбі ЛОДА.

Відтак, сьогодні під час брифінгу на тему перших ста днів роботи земельної реформи обговорили продаж ділянок сільськогосподарського призначення, умови продажу, систему законів, що регулює хід земельної реформи та позитиви ринку землі.

«Мораторій діяв лише на землі, які в народі називають паями. Було безліч законопроєктів, які б мали скасувати його дію, однак лише зараз це вдалось зробити. Так склалось, що земельна реформа у населення, дрібних фермерів та особистих селянських господарств асоціюється лише з прийняттям Закону України про обіг (ринок) землі сільськогосподарського призначення. Насправді це ряд законів - ціла система, що удосконалює систему управління та дерегуляцію у сфері земельних відносин, запроваджує прозорий процес земельних електронних аукціонів, забезпечує публічність та відкритість інформації про землю та ресурси, поліпшує доступ малих агровиробників до банківського фінансування. Більша частина завдань земельної реформи вже почала виконуватися», - зазначила заступник начальника управління - начальник відділу розвитку аграрної інфраструктури, земельних відносин департаменту агропромислового розвитку ЛОДА Тетяна Борушок.

За словами пані Тетяни, на старті ринку в багатьох аграріїв були застереження стосовно того, що землі почнуть активно продавати. Проте, є певні обмеження, що не дозволяють цього зробити. Наприклад, з 1 липня цього року набути у власність землі сільськогосподарського призначення для ведення товарного сільськогосподарського виробництва можуть лише громадяни України не більше 100 гектарів в одні руки. 1634140504 613x321 3 0 nw

Також Львівщина орієнтовно на 20 місці з усіх областей України за кількістю укладених правочинів по сільськогосподарських землях (ОСГ, садівництво, паї). Відтак в області уклали лише 877 правочинів, з них суто по купівлі-продажу – 650. Лише 146 правочинів стосуються купівлі-продажу паїв (загальною площею 166 га). Такі показники означають, що немає поспіху щодо продажу земель сільськогосподарського призначення.

Відкриття ринку земель є поетапним і дуже компромісним. Експерти не радять поспішати із продажем своїх земель. Однак, якщо таки власник вирішив її продати, то вартує підготувати документи та обрати нотаріуса.

«Ринок землі розширив повноваження як приватних, так і державних нотаріусів під час укладання угод. Відтепер нотаріуси перевіряють кінцевого бенефіціара, наявність покупців у санкційних списках тощо. Варто зазначити, що упродовж всього періоду дії ринку землі не було жодної відмови в нотаріальній допомозі, до прикладу, на підставі того, що кінцевий набувач прав не відповідає критеріям, визначених законом», - зазначив начальник Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Львів) Тарас Грень.

Основними Законами у сфері земельної реформи є Закон №552 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо умов обігу земель сільськогосподарського призначення» та Закон № 1423 «Про внесення змін до Земельного кодексу України та інших законодавчих актів щодо удосконалення системи управління та дерегуляції у сфері земельних відносин».245312332 4701734019838295 6155863203034148151 n 1634140453 1608x1068 1 0

«Зараз ухвалені усі необхідні законодавчі акти, які дозволяють завершити земельну реформу. До прикладу, за законом щодо дерегуляції у сфері земельних відносин більшість земель перейшли в користування об’єднаних територіальних громад, які на місцях мають можливість самостійно визначати план свого розвитку. Ці закони дозволяють власникам вільно розпоряджатися своєю земельною власністю, так, як це запроваджено у багатьох Європейських державах. При цьому встановлені запобіжники щодо спекуляції та зловживань на ринку землі. Зокрема, це обмеження кількості земельних ділянок, які може мати у власності одна фізична особа», - розповів заступник начальника ГУ Держгеокадастру у Львівській області Василь Собко.

«Громади стали повноцінними розпорядниками земель, а відтак в першу чергу громади зацікавленні у впорядкуванні своїх наявних земельних ресурсів. Проведення аудиту та інвентаризації, пошук додаткового земельного ресурсу до залучення в сільськогосподарський оборот - це основні завдання на сьогодні. Бо від якісного та правильного розпорядження землями залежить безпосереднє наповнення місцевого бюджету та економічно-соціальний розвиток громади», - зауважила керівниця Львівського регіонального відділення Всеукраїнської асоціації громад Марія Дискант.

Своєю чергою, співвласник фермерського господарства «Біоконцепт - Гарденія» Орест Кабаш наголосив на важливості кооперування населення.

«Маючи у власності паї чи з правом користування, наші громадяни мають розуміти, що вони можуть не лише передавати ці ділянки в оренду аграрним компаніям, а й працювати на них самостійно. Це дозволить їм отримувати постійний пасивний дохід», - додав він.

До слова, брифінг спільно організований Львівською облдержадміністрацією та Міністерством аграрної політики та продовольства України.