Українські новини

atbНародні депутати України, члени групи "Депутатський контроль" Андрій Шинькович (БПП), Тарас Кремінь (Народний фронт) і Дмитро Лубинець (БПП) звернулися до Ради національної безпеки і оборони, Державної фіскальної службі і Службі безпеки України з вимогою розслідувати і дати праву оцінку ряду фактів щодо мережі супермаркетів "АТБ-Маркет". Зокрема, про роботу підконтрольних "АТБ" компаній в Криму і на окупованих територіях Донбасу. Запит депутати озвучили на брифінгу у Верховній Раді у вівторок, 20 грудня.

За словами Андрія Шинькович, широке поширення мережі і фактично монопольне становище може нести серйозну загрозу національній безпеці.

"З відкритих джерел була поширена інформація, що в минулому році компанії "АТБ" в окупованому Криму, які керують мережею супермаркетів ПУД, заплатили в Краснодарському краї в бюджет Росії країни агресора 5 млн доларів податку. Загальний обсяг чистого прибутку, яку імовірно заробили магазини" АТБ ", склав більше $ 150 млн. Ви скажете це небагато, а ми скажемо - це патрони для найманців і солдатів російської армії, вбивають наших хлопців на Донбасі. Таким чином здійснюється пряме фінансування країни агресора, що є порушенням законодавства про відповідальність фінансування тероризму", - зазначив нардеп.

Він також додав, що за оприлюдненими даними, власники "АТБ" і далі продовжують контролювати магазини на окупованій території Донбасу. "В окупованому Донецьку мережею керує колишній народний депутат від Партії регіонів, і колишній заступник голови Служби безпеки, один з кращих друзів засновника АТБ Буткевича - Юрій Самойленко. Тобто можна зробити висновок, що насправді ніякого віджиму не відбулося, а "АТБ" , як пишуть ЗМІ, продовжує постачати продукти своїх марок на окупований Донбас ", - зазначив депутат.

За його словами, є підозри, що реальний контроль над мережею вже повністю отримали представники Російської Федерації, в тому числі відомий підтримкою бойовиків на окупованому Донбасі російський олігарх Костянтин Малофєєв, який діє в інтересах і в фарватері Кремля. "Підтвердженням цьому можуть бути і оголошені недавно плани "АТБ" про розширення в Росії. Цього не може відбуватися без узгодження з центральною владою країни агресора", - додав депутат.

За словами Дмитра Лубинця, широке поширення мережі - це ризик одночасного нанесення шкоди здоров'ю сотням тисяч споживачів, що особливо небезпечно з огляду на наявних фактів співпраці "АТБ" зі спецслужбами держави-агресора.

"Це може мати наслідком соціальний вибух в Україні. Паніка завжди використовувалася в якості одного з елементів провокацій. Ми всі пам'ятаємо, як одночасно чомусь у всіх маркетах "АТБ" зникали сіль, гречка, сірники підбурювані, що держава Україна не може забезпечити самим мінімальним набором. Тому мережа "АТБ" несе загрозу національній безпеці України", - зазначив депутат.

Народний депутат Тарас Кремінь підтримав акції протесту проти такої політики "АТБ", які, за його словами, почалися в різних містах України. А також озвучив запит. "Депутати просять РНБО, ГФС, СБУ перевірити факти взаємодії "АТБ", а також чи є бенефіціаром компанії, крім (або замість) Геннадія Буткевича, Євгенія Єрмакова та Віктора Карачуна ще і російський олігарх Костянтин Малофєєв. Якщо так, то чи представляє такий контроль загрозу національній безпеці з урахуванням того, що компанії групи "АТБ" платять податки в Криму і взаємодіють з владою окупованих територій Донбасу", - резюмував він.