Парк культуриВідповідно до розпорядження міського голови № 202 від 17 травня 2017 р., розглянувши звернення Почесного громадянина міста Львова, письменника, лауреата Національної премії України імені Тараса Шевченка, учасника національного та правозахисного руху, політв’язня радянських таборів Ігоря Калинця, створено робочу групу для розгляду пропозицій і вирішення питання експонування пам’ятника Монумент Слави на вул. Стрийській. Вже 26 травня відбулося перше засідання робочої групи. Про це інформує прес-служба ЛМР.

Як повідомив голова робочої групи, заступник міського голови з питань розвитку Андрій Москаленко, робоча група сформована із експертів, фахівців, представників депутатського корпусу, юридичного блоку та архітектурного блоку. На сьогодні комісія розглядає кілька варіантів вирішення поставленого перед ними завдання.

«Щоб робота експертної групи була максимально фаховою, з якісними висновками, за результатами першого засідання, ми скерували запити в декілька інституцій. Це Інститут національної пам’яті, Український католицький університет, Академія мистецтв, ЛНУ ім. І. Франка. Маємо дуже багато інформації, на яку потрібні фахові висновки.

Станом на сьогодні відбувається інвентаризація Монументу, бо цей об’єкт не знаходиться на жодному балансі. Наступного засідання робочої групи плануємо розглядати кожне конкретне рішення щодо експонування пам’ятника Монумент Слави з врахуванням фінансової і юридичної складової», - поінформував Андрій Москаленко.

Водночас, Юліан Чаплінський, заступник голови робочої групи, головний архітектор Львова зазначив, що актуальним залишається також питання розвитку Парку культури. «З огляду на сам Парк культури, буде окрема робоча група по створенню інтегрованої концепції з розвитку Парку на майбутні 10 років, як мінімум. Позаяк цей Парк зроблений за радянських часів у дуже неприродний спосіб: тоталітарна симетрична композиція, під дуже не зручним кутом пішохідна алея – все це було всупереч природньому ландшафту Парку. Відповідно, Монумент повинен бути частиною розуміння того, що ми робимо з Парком.

Щодо транспортної проблеми, то знаємо, що там часто буває великий паркінг, де немає розмітки. Поворот з вул. Стрийської на вул. Героїв Майдану має дуже складний маневр. Відповідно, не виключено, що там треба було б робити кільце. А це також вимагає детального планування території.

Отже, розглядаючи питання експонування Монументу Слави, спершу розглядаємо юридичні аспекти, фінансові та конструктивні», - зазначив начальник управління архітектури та урбаністики Юліан Чаплінський.