212505 kista 960x380 0У 14-річної дівчинки зі Львівщини в яєчнику утворилася гігантська пухлина – близько трьох кілограмів. У минулому дитину лікували від онкологічної хвороби крові. Медики припускають, що утворення викликане гормональною терапією від раку. Дитину консультували медики з Італії, інших клінік. Допомогти змогли у львівському "Охматдиті". Про це пишуть у лікарні.

Дитині видали гігантське утворення вагою приблизно три кілограми – як повноцінне немовля.

У Центр дитячої гінекології "Охматдиту" вирішили оперувати дитину після детальнішого обстеження. Цікаво, що симптомів у дівчинки не було, лише значно збільшився живіт і суттєво їй заважав.

"Це дуже непроста пацієнтка. Перед нами вони побували в клініці в Італії, там дитині зробили пересадку кісткового мозку. Утворення бачили, але рекомендували за ним стежити. Проте воно набуло гігантських розмірів і з часом могло переродитися у злоякісне. Зараз вона в ремісії. У процесі лікування пацієнтка мала також гормональну терапію, ймовірно, це і стимулювало ріст пухлини у яєчнику. Очікування викликало в родині постійну тривогу: що буде далі. Ситуація була непростою, адже гігантське утворення в яєчнику було "бомбою", і вже навіть не сповільненої дії. Компресія навколишніх органів і ймовірність злоякісної трансформації самої пухлини вимагали швидкого реагування. Ми прийняли рішення оперувати", – розповіла керівниця Центру дитячої гінекології "Охматдиту" Еліна Чайківська.

Забирали пухлину традиційно малоінвазивним методом, тобто через маленькі проколи, а не розріз через увесь живіт. В операційній лікарі отримали близько трьох літрів рідини і масивну капсулу пухлини.

"Коли дівчинка прокинулася після наркозу, її перші слова були: "Ой, я схудла!" Вона бачить свій живіт і радіє: мінус три кілограми – це таки помітно. А ще в дівчини є надія стати мамою в майбутньому", – каже Еліна Чайківська.

Попереду в дівчини ще тривалий процес реабілітації репродуктивної функції, а зараз вона вже поїхала додому. До слова, це друга пацієнтка цього року в лікарні з таким утворенням.