1212121Для участі у програмі громадам потрібно буде підготувати проєкти реконструкції, необхідну документацію.

На Львівщині планують реконструювати парки для дозвілля – для цього відібрали понад 700 у громадах, які розглядаються для відновлення, пише Перший Західний

Як повідомив заступник голови Львівської обласної ради Юрій Холод рівень інфраструктури наших парків, на жаль, не відповідає сучасним потребам та вимогам. Тому спільно з департаментом екології та профільною комісією вирішено допомогти громадам області у створенні місць для відпочинку, повідомила пресслужба ЛОР.

«Пропонуємо внесення змін до Програми охорони навколишнього природного середовища на наступний рік щодо співфінансування створення таких парків. Залучатимуть кошти й державних програм та міжнародної технічної допомоги», – зазначив Юрій Холод.

Для участі у програмі громадам потрібно буде підготувати проєкти реконструкції, необхідну документацію. Провести закріплення меж парків, а також внесення в історико-архітектурні опорні плани та генплани населених пунктів, провести розробку проєктно-кошторисної документації.

Також має бути передбачено співфінансування з місцевих бюджетів відповідно до індексу податкоспроможності.

Зі свого боку директор департаменту екології та природних ресурсів ЛОДА Руслан Гречаник повідомив, вони готові взяти на себе координацію і супровід таких робіт.

За його совами, уже 20 громад мають проєктно-кошторисну документацію на будівництво чи реконструкцію парків, наприклад Броди, Сокаль, Сокільники, Камянка-Бузька, Мостиська. Звичайно, деякі потребують актуалізації, але це питання часу.

«Ті громади, які оперативно спрацюють і вирішать питання з впорядкуванням землевпорядної документації і забезпечать розробку проєктно-кошторисної документації, матимуть першочергово шанс залучити кошти обласного бюджету і облаштувати сучасний парк дозвілля», – зауважив Руслан Гречаник.

За його словами, в області налічується декілька сотень парків, 61 з них є пам’яткою садово-паркового мистецтва.

«Ми провели інвертаризацію таких парків. Кожній громаді області запропонуємо різноманітні варіанти благоустрою цих парків, а саме як реконструювати підземну та наземну інфраструктуру, облаштувати ландшафтний дизайн та відновити зелені насадження. В таких зонах відпочинку мають бути дитячі майданчики, велодоріжки, лавки, водойми, фонтани, доріжки для прогулянок, освітлення, вбиральні», – наголосив директор департаменту.

Довідково

Впродовж п’яти останніх років в області створено 48 об’єктів природно-заповідного фонду площею близько 22 тисяч гектарів. 5 з них – парки-пам’ятки садово-паркового мистецтва: «Парк Короля Данила» у Судовій Вишні, «Парк ім. Т. Шевченка» у Мостиськах, «Дублянський парк» у Самбірському районі та парк у Верхньому Синьовидному.

Вже у 2021 році рішенням Львівської обласної ради створено «Міський парк відпочинку «Здоров’я» у Золочеві 23 га та збільшено на 11 га площу парку «Снопківський» у м. Львові.

Протягом останнього часу з обласного фонду охорони навколишнього природного середовища фінансувалися проєкти реконструкції парків, які є об’єктами природно-заповідного фонду. Це парк у Трускавці, Кам’янці-Бузькій, Судовій Вишні та Жовкві. Загалом, з фонду на такі роботи було виділено понад 10 млн грн.