1573297313 o 1daoos56e693osk1rm11gje8hcb9Борги мешканців Львівщини за газ зростають. Газовики сподіваються, що як тільки Україна перейде в «жовту зону» – відключення знову дозволять.

За час карантину «Львівгаз» не відключив жодного боржника. Про це в програмі «Великі перемовини» на «Першому Західному» розповів головний інженер АТ «Львівгаз» Богдан Гук.

Натомість бувають аварійні відключення. За його словами, у 2021році в області сталось більше 20 летальних випадків через використання газу в побуті. Газова аварійна служба щодоби отримує 100 викликів, тому випадки відключення мереж трапляються. Буває, що й цілі будинки відключають через аварійну ситуацію.

«Відповідальність за газові мережі лежить на власнику будинку. На сьогодні укладених договорів на обслуговування є дуже мало. Це не обов’язково укладати угоду з «Львівгазом», можна з будь-якою організацією, яка надає такі послуги. Тому виникає ситуація, що мережі і обладнання не обслуговуються. Через це і трапляються аварійні відключення», – пояснює ситуацію газовик.

Водночас обласний депутат Тарас Подвірний вважає, що часто відключення будинків на через аварійну ситуацію є неформальною схемою тиску, через яку газовики хочуть змусити будинкові організації до підписання угод на обслуговування мереж.