13 52Скоро Новий рік. У кожного з нас бажання особливі, проте декотрі люди мріють про одну з найголовніших подій у житті – про народження дитини. За правилами загадувати бажання потрібно максимально точно, у подробицях. Та чи уявляється в той момент, все, що знадобиться, якщо бажання здійсниться? Адже 9 місяців минають дуже швидко.

Розглянемо найпозитивніший сценарій розвитку подій – мрія здійснилася, ви дізналися про довгоочікувану вагітність, вона проходить без ускладнень. Скільки зараз потрібно коштів, щоб народити дитину та забезпечити комфорт мамі та немовляті, як можна заощадити сімейний бюджет – розглянемо у статті Finance.ua.

Як обрати лікарню та фахівця для спостереження вагітності
Вартість: безкоштовно або 20-55 тис. грн при одноплідній вагітності, 52-62 тис грн при двійні/трійні

У жінок є вибір, де ставати на облік у зв’язку з вагітністю: у державній жіночій консультації, що є безкоштовною (умовно на практиці), або у приватній медичній клініці.

Ведення вагітності у приватних клініках коштуватиме від 20 тис. грн при пізній постановці на облік, та від 23 до 62 тис. грн від моменту, як жінка дізналася про свій стан.

Стати на облік можна в будь-який час, але краще починати ведення вагітності з 6-10 тижня. До гінеколога пацієнтка може звернутися без направлення. Його допомога безкоштовна, якщо заклад уклав відповідний договір із Національною службою здоров’я за пакетом «Амбулаторна медична допомога».

До амбулаторної допомоги за Програмою медичних гарантій входять наступні послуги, які пацієнтка отримує безоплатно:

УЗД для вагітної;
загально-клінічні та біохімічні лабораторні обстеження;
спостереження чи лікування в амбулаторних умовах і в умовах денного стаціонару;
госпіталізація для збереження вагітності, а для планової госпіталізації потрібне електронне направлення від лікаря, який спостерігає вагітну;
невідкладна медична допомога надається без направлення.
Якщо розглядати період вагітності повністю, то за даними на офіційному сайті НСЗУ до безоплатного пакету допомоги при пологах включено:5304 003

Як обрати медзаклад для пологів
Вартість: безкоштовно або до 106 тис. грн у приватних клініках.

Жінки в Україні мають можливість обрати будь-який пологовий будинок, незалежно від місця реєстрації та фактичного проживання.

Відповідно до закону, пологи та весь комплекс медичної допомоги немовлятам є безоплатними. За них українці вже сплатили своїми податками.

Якщо жінка, наприклад, захоче палату поліпшеного типу чи особистого лікаря – за це доведеться сплатити певну суму додатково. Усі побажання фіксуються при підписанні обмінної карти, з лікарем офіційно підписують договір, а кошти оплачують на спеціальний рахунок пологового будинку.

Якщо у родини вимагають гроші за послуги, які оплачує НСЗУ за Програмою медичних гарантій – це порушення договору. У такому разі пацієнтка може залишити скаргу на сайті НСЗУ, детально описавши ситуацію, яка склалась та залишити контактний телефон для зворотнього зв’язку.

Проконсультуватися, як правильно подати скаргу, можна за номером 1677.

Вартість пологів у приватних пологових будинках коливається від 50-106 тис. грн.

При передчасних пологах непоодинокі випадки, коли приватні клініки відмовляють у наданні послуг. Адже вони не мають матеріального забезпечення для виходжування таких маленьких діток.

Передчасно народжені – це малюки, які з’являються на світ раніше 37 тижня вагітності, з вагою, менше ніж 2,5 кілограма.

Перебування в лікарні для передчасно народжених немовлят, як правило, досить тривале. Дитина може бути в реанімації та потребувати підтримки життєво важливих функцій протягом кількох тижнів чи навіть місяців.

Якщо передчасно народжене немовля виходжувати у приватній клініці, то вартість такої підтримки та лікування може стати непідйомною для родини.

В Україні медичну допомогу у разі передчасного народження можна отримати безоплатно – вона входить в програму медичних гарантій і є пріоритетним напрямком. В тариф, який покриває НСЗУ, входять:

інтенсивна терапія новонароджених і подальше їх виходжування;
цілодобовий лікарський та медсестринський догляд;
респіраторна підтримка (наприклад, CPAP, неінвазивна й інвазивна штучна вентиляція легень);
парентеральне харчування;
лабораторні й інструментальні дослідження (наприклад, бактеріологічні, рентген та ультразвукові дослідження цілодобово);
офтальмологічний та аудіологічний скринінг.

Що необхідно майбутній мамі під час вагітності
Вартість: від 13 тис грн.

Якісне харчування (сума індивідуальна) та вітаміни (від 7000 грн і вище за 9 міс)
Без сумнівів, це стаття витрат одна з найголовніших. Харчування має бути збалансованим, вітаміни можна приймати як окремо, так і в комплексах, що розроблені спеціально для вагітних.

Вартість вітамінів для вагітних коливається від 60 до 2600 грн, вони можуть відрізнятися складом, дозуванням. Зазвичай за вагітність іде по 2 упаковки вітамінів на місяць. Спеціальні вітаміни середньої цінової категорії коштують 400 грн. Отже, за весь період вагітності на вітаміни обійдуться щонайменше у 7000 грн.

Потім мамі будуть необхідні вітаміни у післяпологовому періоді відновлення та грудному вигодовуванні. Але це вже інша історія.

Комфорт (від 2500 грн)
Тіло вагітної жінки змінюється, тому варто потурбуватися про комфортний одяг та сон заздалегідь. На практиці спеціальний одяг для вагітних може і не знадобитися, але це залежить від сезону, в якому майбутня мама очікуватиме на маля.

Якщо останній триместр вагітності влітку, то вагітній вистачить пари вільних сарафанів і звичайне літнє взуття.

Зимовий одяг для вагітних потрібніший. Базовий набір гардеробу коштуватиме від 2000 грн:

джинси для вагітних – від 400 грн);
тепле пальто для вагітних – від 1000 грн;
взуття – від 700 грн.
Комфортний сон відіграє важливу роль, адже з першого триместру вагітна жінка відчуває, що їй потрібно більше відпочинку. Тому подушка для вагітних, яка потім використовуватиметься для годування немовля, буде вдалою покупкою. Вартість подушки для годування від 300-400 грн.

Додаткові обстеження та аналізи (від 3500 грн)
На жаль, не все, що потрібно досліджувати під час вагітності, забезпечується державою. Тому вагітній мамі доведеться деякі обстеження оплачувати самотужки.

До них відносяться пренатальні скринінги 1 та 2 триместру вагітності: УЗД й аналіз крові (2 УЗД: 1200 грн, 2 аналіза крові – 800 грн).

Також лікар може направити вагітну на аналіз крові для визначення рівня певних гормонів щитоподібної залози (700 грн) та аналіз крові на наявність антитіл до ТОРЧ-інфекції (токсоплазмоз, краснуха, цитомегаловірус, герпес – від 650 грн).

Це основні аналізи, але за наявності хронічних хвороб, інших особливостей здоров'я вагітної, можуть знадобитися додаткові обстеження та ліки для підтримки організму. Дуже часто необхідним є відвідування стоматолога, або УЗД нирок, серця і так далі.

Що з собою брати на пологи
Вартість: від 4000 грн у державному пологовому, а якщо приватний пологовий будинок – більша частина не знадобиться.

Вирушаючи до лікарні, з собою достатньо взяти найнеобхідніші речі індивідуального користування для себе і новонародженого. За все інше повинна подбати держава або приватний пологовий будинок. Не потрібно як раніше купувати ліки з величезного списку, який давали при підписанні обмінної карти вагітної. Проте на практиці все трохи інакше.

Якщо вагітність без ускладнень і немає потреби перебувати на збереженні, то до пологового потрібно брати речі з розрахунку на 3 дні. Орієнтовний перелік того, що може реально знадобитися у державному пологовому будинку:

Мамі: багато питної води та улюблена їжа без алергенів, набір посуду, паперові рушники, папір туалетний, пелюшки одноразові, ланоліновий крем для загоєння сосків та силіконові накладки для годування, гліцеринові супозиторії, вологі серветки, одноразові труси, прокладки, предмети особистої гігієни та косметика, достатньо чистого одягу на зміну, тапки для приміщення і для душу, зручний халат, сорочки та бюсти з секретом для годування, лактаційні вкладиші, постіль (в пологовому видають також), рушник, мило дитяче. Іноді мамі може знадобитися молоковідсмоктувач ще у пологовому будинку.5303 001

Дитині: підгузки (2-3 упаковки різних виробників і розмірів), вологі серветки для немовлят, дитяче масло, крем під підгузник, електронний термометр і м’яка ложечка для годування, ножиці дитячі, вушні палички, ватні диски, зволожуючі краплі для носа, дитячий одяг у двох розмірах: менший і більший (краще чоловічки з закритими ручками, чепчики та носочки, «царапки»), одяг на виписку, одноразові та багаторазові пелюшки, аспіратор для носа.

Пам'ятайте, що весь одяг для немовлят потрібно попередньо випрати та попрасувати з обох сторін, тому варто придбати якісний гель для прання дитячих речей.

Приблизна вартість такого списку у пологовий від 4000 грн.

Сумки до пологового краще підготувати заздалегідь, з 32-го тижня вагітності. Зручно пакувати речі для кожного етапу окремо: до пологів, на самі пологи і народження дитини та у післяпологове відділення.

Що знадобиться для новонародженого на перші 3 місяці життя
Вартість: від 17-21 тис. грн до … (гранична сума залежить від можливостей та фантазії батьків)

Перший рік життя дитини супроводжуються накопиченням великої кількості корисних (і не дуже) речей для її догляду. Якщо дитина перша в родині, то взагалі важко утриматися від зайвих покупок і зорієнтуватися, що насправді знадобиться.

ТОП-5 дитячих товарів для комфорту батьків:
Вартість від 7,5 тис. грн
коляска – від 3 тис. грн;

комод для сповивання та дитячих речей, пеленатор – від 2 тис. грн;
ліжечко або манеж – від 1,5 тис. грн;
ванночка – від 200 грн;
стільчик для годування – від 800 грн.
Одяг та необхідні речі:
Вартість від 9,5 тис. грн

теплий зимовий конверт і комбінезон – від 1 тис. грн;

одяг на перші місяці життя – від 2 тис. грн;
пелюшки бавовняні: легенькі та байкові, рушники – від 1 тис. грн;
постільна білизна в ліжечко – від 600 грн;
багато підгузків і вологих серветок – в перший місяць уходить до 400 підгузків різного розміру, другий місяць – трохи менше – від 2 тис. грн;
дитяча косметика за потреби: зволожуючий крем, гель для купання тощо – від 200 грн;
базова аптечка – від 700 грн;
дитячий посуд – від 300 грн;
автокрісло – від 2 тис грн.
Окрім необхідних речей для новонародженого варто заздалегідь дізнатися й обрати періатра або неонатолога, який проконсультує та допоможе у складних ситуаціях молодим батькам.

Нагляд за новонародженим, вакцинація, аналізи – це теж можна отримати як у державній поліклініці за місцем проживання безоплатно, так і в приватному медзакладі за окрему плату.

Патронаж новонароджених у приватних клініках коштує від 7 до 25 тис. грн за перший рік життя.

Взагалі, вакцинація та уважне обстеження перед нею – досить велика стаття витрат для батьків. Краще орієнтуватися не на модну клініку, а обирати «свого» лікаря. Він має заспокоїти та все пояснити, максимально дбайливо підбирати схеми лікування для немовляти.

Що корисного може знадобитися молодій матусі, щоб був час для себе:
Вартість: від 4,5 тис грн

слінг та ергорюкзак від 1,5 тис. грн;

заколисуючий центр/шезлонг/качелі від 2 тис. грн;
килимок розвиваючий від 1 тис. грн.
Чи можна зекономити та виростити щасливу дитину?
З першою дитиною батьки викладаються на максимум: адже стільки всього цікавого та гарненького пропонують звідусіль. У кожної родини свої можливості, але так чи інакше дитина виростає.

Малеча росте дуже швидко за перший рік життя і здоровий глузд має нагадати, що краще замовити фотосесію на згадку, аніж купити двадцятий брендовий бодік на зріст 62 см.

Декотрим батькам не подобається думка про купівлю б/в речей для малечі. Це зрозуміло, бо своя дитина особлива, заслуговує на найкраще і тільки нове. Та на сайтах з приватними оголошеннями з продажу речей можна знайти пропозиції, які ніколи не були у використанні бо їх, наприклад, подарували, а розмір не підійшов.

Батьки зі стажем не бояться купувати речі для малечі на барахолках, у комісійних магазинах або у секонд-хендах чи стоках. Часом там можна знайти круті карнавальні костюми для перших фотосесій та абсолютно нові фірмові речі.

Дуже вигідно робити закупки на іноземних сайтах для дітей: на розпродажах ви отримаєте відмінну якість за помірною ціною. Потім річ можна продати за стільки ж, за скільки купили. Те саме стосується ліків, вітамінів та іграшок, одягу для вагітних і годуючих мам. Одна з головних порад молодим батькам: не купувати заздалегідь одяг для дитини 0-3 місяці, бо більша частина так і залишиться у шафі.

Речі для вагітних та дітей також можна дивитися на платформах онлайн-оголошень, іноді там продають абсолютно нові речі, які не підійшли з якихось причин, але коштують в декілька разів менше, ніж у магазині.

Аналізи та обстеження дешевше замовляти як комплексні дослідження (пакети), це вигідно, бо не потрібно декілька разів платити за забір крові, та лабораторія робить знижку при замовленні декількох досліджень одразу. Варто питати про знижки чи пакети досліджень самостійно.

Можна непогано зекономити, якщо брати речі та гаджети для дітей в оренду: як-то ваги для дитини, заколисуючий центр, стільчик для годування, коляску на прокат, ходунки та іграшки.

Якщо необхідно придбати якийсь коштовний гаджет для дитини, то подивіться, чи є в магазині опція «оплата частинами», це теж буває дуже вигідно.

Добрі люди. Якщо є друзі, які дають в користування матрац, ліжечко, одяг для малюка, то не відмовляйтесь одразу. Це саме той випадок, коли варто приймати допомогу від близьких. Адже заощаджені кошти ви знайдете куди витратити.

Наприклад, у пологовому будинку видають багато пробників: від дитячої косметики, до ліків від коліків та подарункових сертифікатів на підгузки. З раціональним підходом можна вийти в плюс, враховуючи виплати на дитину та допомогу від близьких.

З одного боку дуже хочеться все нове та гарне, а з іншого – воно так швидко стає неактуальним, що це прямий шлях до захаращення оселі.

Допомога держави: на що розраховувати?
Кожна жінка, яка готується стати мамою має право на отримання допомоги по вагітності та пологам. В залежності від статусу жінки (працююча, підприємець або не застрахована), сума допомоги розраховується індивідуально. В розрахунок на місяць допомога незастрахованим жінкам складатиме не менше 25% прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Необхідно зазначити, якщо вагітна жінка, яка працює, має бажання приєднати щорічну відпустку до декретної (використавши її до або після пологів), то працедавець не має права відмовити їй у цьому та має надати щорічну відпустку в строк, в який вона просить (навіть якщо це не по графіку).

За інформацією Мінсоцполітики, якщо після відпустки по вагітності і пологам жінка на роботу не збирається, а планує здійснювати догляд за дитиною, то краще брати щорічну відпустку не перед декретною відпусткою, а після. Оскільки в першому випадку відпускні виплатять замість заробітної плати, а в другому замість допомоги по догляду. А враховуючи мізерний розмір цієї допомоги, краще втратити у допомозі ніж в заробітній платі.

Пакунок малюка – 6039 гривень. З липня 2021 року у батьків є вибір: отримати пакунок в натуральному вигляді або у вигляді грошей на картку ПриватБанку. Вартість «пакету малюка» становить не менше трьох прожиткових мінімумів для дітей до 6 років, і з 1 грудня 2021-го року становитиме 6300 гривень, при прожитковому мінімумі 2100 гривень.

За даними Мінсоцполітики, для отримання коштів необхідно звернутися до відділення АТ «КБ «ПриватБанк» та відкрити соціальний рахунок, який буде використовуватися виключно для придбання в окремих магазинах дитячого одягу, взуття, засобів гігієни та догляду малюка і мами, текстилю, іграшок та дитячих товарів.

Станом на 3 березня 2021 року Реєстр закладів торгівлі налічує понад 3,5 тис. магазинів, в тому числі, інтернет-магазини. Реєстр можна подивитись за посиланням.

Бебі бокс видається родинам новонароджених у закладах охорони здоров'я. Якщо у медзакладі його немає, або дитина народилась поза межами закладу, або навіть за межами України, тоді бебі-бокс можна отримати в органах соціального захисту за місцем проживання або перебування отримувача, подавши відповідну заяву не пізніше ніж через 30 календарних днів з дня народження дитини.

Важливо пам'ятати, що використати грошовий еквівалент «Пакунку малюка» можна лише протягом року з моменту зарахування. Невикористані кошти повернуться до Міністерства соцполітики.

Перелік наповнення «Пакунку маляти» можна подивитися за посиланням.

Допомога при народженні дитини – 41 280 гривень. Надається одному з батьків дитини, опікуну, які постійно проживають разом з дитиною. Виплата допомоги здійснюється одноразово у сумі 10 320 гривень, решта суми допомоги виплачується протягом наступних 36 місяців рівними частинами, по 860 грн/міс. Отримати допомогу можна протягом першого року життя малюка.

Страховий стаж. Тим, хто виходитиме у відпустку по догляду за дитиною до трьох років, цей період зараховуватимуть до страхового стажу.

Підсумкова сума витрат
Під час вагітності та перших місяців життя дитини знадобиться від 34-38 тис. грн за умови отримання безкоштовної меддопомоги та допомоги близьких. Ця сума немає меж, за умови ведення вагітності та пологів у приватних медзакладах і купівлі ексклюзивних речей для немовлят.