44553Дрогобицька прокуратура подала апеляцію на рішення міськрайонного суду щодо закриття справи про обвал будинку у Дрогобичі, внаслідок якого загинуло 8 людей. Про це повідомив прокурор Дрогобицької окружної прокуратури Олександр Суровий, пише “Суспільне”.

За словами прокурора, якщо справу поновлять, то її розглядатимуть заново.

В ухвалі суду йдеться, що обвинувальний акт був складений та підписаний 24 липня 2020 року — тобто в останній день строку досудового розслідування. А до Дрогобицького міськрайонного суду його направили 30 липня 2020 року.

“Суд мотивував своє рішення тим, що обвинувальний акт був направлений до суду поза межами строків досудового розслідування. Тобто порахував строки, після ознайомлення залишалося два дні на скерування обвинувального акту, однак сам обвинувальний акт, хоч був затверджений в останній день строку досудового розслідування, однак в подальшому віднесли його до суду на декілька днів пізніше”, — пояснює ситуацію прокурор Дрогобицької окружної прокуратури Олександр Суровий.

Тож Дрогобицька прокуратура подала апеляцію до Львівського апеляційного суду.

Зважаючи на закриття кримінальної справи, суд залишив без розгляду цивільний позов про відшкодування шкоди, завданої внаслідок обвалу частини будинку.

Нагадаємо, що 2 роки тому під завалами будинку опинилась Оксана Терлецька. Ось що вона каже про це: “Шукали винуватих, шукали тих людей, які причетні до того. Ще ми позивалися на відшкодування матеріальної шкоди, але позавчора я дізналася, що вирішили наш позов залишити без розгляду. Я винних не можу сказати, винна наша гнила система, розумієте? Винних самих людей, я не можу звинувачувати — ні майстра, ні інженера”.

Потерпілими у цій ситуації слідство визнало 70 людей. Усіх їх забезпечили житлом. Проте люди подали позов про відшкодування матеріальних збитків.

“У мене пропали кошти, в мене пропало золото, таких речей, як цінних — нам не повернули. Потім, через три місяці, коли після реабілітації я стала на милиці, я поїхала на місце завалу. Наші речі відвезли під голе небо і я просто побачила таку картину, що йдуть цигани, собі що хочуть — беруть, у речах моїх дітей, і ніким та територія не охоронялася”, — розповідає Оксана Терлецька.

Підозрюваними у цій справі були двоє комунальників — інженерка житлово-експлуатаційної компанії Ростислава Петречко та майстер дільниці Ростислав Дацишин. Обох підозрювали у службовій недбалості, що спричинила тяжкі наслідки.

“Неправильно розкрили справу. Неправильно мене взяли під варту. Неправильно відкрили кримінальне провадження. Не знаючи від чого обвалився будинок, взяли просто людей з вулиці, закрили, судили. Я просто вже не маю сили. Два роки суди ідуть і ніяких підстав для звинувачень немає, а ти сидиш і тебе звинувачують нізащо”, — каже Ростислава Петречко.

Додамо, що обвал частини будинку на вулиці Грушевського, 101/1 трапився близько 3 години ночі 28 серпня 2019 року. Там повністю обвалився один під’їзд. Через це загинуло 8 людей.

Нагадаємо, 18 липня 2021 року у Дрогобичі обвалилася частина другого під’їзду у будинку на вулиці Грушевського 101/1, в якому у серпні 2019 року стався обвал.

Дрогобицький міськрайонний суд на Львівщині 24 червня ухвалив зняти арешт із чотириповерхового будинку на вулиці Грушевського, 101/1, в якому 28 серпня 2019 року стався обвал. Тоді під уламками загинули восьмеро людей, зокрема, п’ятирічний хлопчик.

Мешканцям 59 квартир будинку на вулиці Грушевського, 101/1 торік за кошти з держбюджету придбали нове житло. На це уряд виділив 40,7 млн. грн. П’ятьом власникам некомерційних приміщень в обваленому приміщенні подібних компенсацій із бюджету не було.

17 листопада суд закрив кримінальне провадження у справі смертельного обвалу будинку у Дрогобичі