130605061727 pregnancy safety advice 624x351 bbc nocreditМедики Львівської клінічної лікарні на залізничному транспорті врятували жінку, у якою виявили яєчникову вагітність. Такі випадки – дуже рідкісні, трапляються раз на десять тисяч. Про це повідомила завідувачка гінекологічного відділення лікарні на ЗТ філії «ЦОЗ» АТ «Укрзалізниця» Людмила Ткачук.

«Працюємо в гінекології понад 20 років, таке бачимо вперше! Один раз на 10 000 зустрічається яєчникова вагітність (коли плідне яйце не імплантувалося (прикріпилося) в матку, а залишилося в яєчнику (інтрафолікулярна форма). Поставити цей діагноз можна тільки на експертному ультразвуковому апараті, бо така вагітність, як і нормальна маткова мають однакові симптоми (затримку місячних, зміну смакових та нюхових відчуттів, нудоту та інше)», – йдеться в її повідомленні на Фейсбуку.

Однак закінчення такої вагітності, продовжує завідувачка, – не радісна подія, а загроза для життя жінки. Ця вагітність, як правило, переривається до 6-7 тижнів і супроводжується розривом яєчника та масивною кровотечою з геморагічним шоком.

«Нашій пацієнтці пощастило. Вона народилася в сорочці, бо декілька годин і яєчник міг би розірватися, жінку могли б не встигнути довезти до лікарні з району. Завдяки вчасно поставленому діагнозу на УЗД ми благополучно прооперували ї лапароскопічно (хірургія одного дня) без крововтрати і розрізів», – каже вона.

На добу жінка вже змогла повернутися додому.