0501AC3D 64AC 4243 9185 44F482909265На початку жовтня 2021 року до Департаменту стратегічних розслідувань Національної поліції звернулась Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку щодо незаконної діяльності окремих товарних бірж. Всупереч встановленим законодавствам нормам вони здійснювали професійну діяльність з організації торгівлі продукцією без отримання ліцензії.


Слідчі Головного слідчого управління Національної поліції спільно з оперативниками Департаменту стратегічних розслідувань Національної поліції встановили понад 10 товарних бірж у різних областях країни, які працювали незаконно. Відтак, і незаконно проводили на своїх майданчиках торги лісопродукцією. Усі отримані кошти від проведення операцій ішли виключно у «кишеню» власникам.


На підставі ухвал суду поліцейські провели санкціоновані обшуки в офісах товарних бірж на території Вінницької, Сумської, Волинської, Житомирської, Рівненської, Львівської, Закарпатської областях та у місті Києві. Вилучили господарську документацію, печатки, «чорнові» записи, гроші, а також накладено арешти на рахунки товарних бірж.

Кримінальне провадження відкрито за статтею 190 (шахрайство) Кримінального кодексу України, процесуальне керівництво здійснюється прокурорами Офісу Генерального прокурора.


Досудове розслідування триває.